ZF 24

Uniunea Europeană şi-a revizuit previziunile pentru 2024: Comisia Europeană ilustrează o creştere a PIB-ului zonei euro de 0,8%, în timp ce inflaţia se aşteaptă să se înjumătăţească faţă de maximele de anul trecut

Uniunea Europeană şi-a revizuit previziunile pentru...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.02.2024, 15:35 90

Comisia Europeană şi-a revizuit în scădere previziunile referitoare la creşterea economică a UE şi a zonei euro pentru 2024, în condiţiile în care ratele ridicate ale dobânzilor afectează activitatea economică, precizând că se aşteaptă ca inflaţia să se înjumătăţească faţă de maximele înregistrate anul trecut, scrie Financial Times.

În previziunile economice publicate joi, Comisia a declarat că se aşteaptă ca produsul intern brut să crească cu 0,8% în zona euro în acest an şi cu 0,9% în UE, faţă de 1,2% şi, respectiv, 1,3% în previziunile sale din toamnă.

Comisia a adăugat că inflaţia anuală din zona euro ar urma să scadă la jumătate, până la 2,7% în acest an, de la 5,4% în 2023, o scădere mai abruptă faţă de rata de 3,2% prognozată anterior.

„Relansarea aşteptată în 2024 va fi mai modestă decât se preconiza în urmă cu trei luni", a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, „cu toate acestea, ritmul va accelera treptat pe fondul creşterii mai lente a preţurilor, al creşterii salariilor reale şi al unei pieţe a muncii remarcabil de puternice".

Pieţele se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă ratele dobânzilor în acest an, posibil în aprilie, de la nivelul record actual de 4%.

Cu toate acestea, joi, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că „oficialii băncii trebuie să aibă la îndemnână dovezi concrete" că inflaţia este pe cale să atingă ţinta de 2% înainte de a lua în considerare potenţialele reduceri.

„Va fi nevoie de date concrete şi de un timp pentru a le proba... Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să luăm o decizie pripită care să declanşeze din nou o creştere a inflaţiei", a declarat Legarde în faţa Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO