ZF 24

Valentin Miron, cofondator VMB Partners: Nevoia de obligatiuni municipale este foarte mare, autoritările locale au nevoie de finantări, iar acest instrument poate asigura fondurile pentru cofinantarea de proiecte pe finantări europene

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Valentin Miron, cofondator VMB Partners: Nevoia de...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 12:43 46

Nevoia de obligatiuni municipale este foarte mare, autoritările locale au nevoie de finantări, iar acest instrument poate asigura fondurile pentru cofinantarea de proiecte pe finantări europene , a declarat Valentin Miron, cofondator VMB Partners în cadrul conferintei ZF Capital Market Summit 2024.

”Avem 50 de emisiuni de obligatiuni structurate, iar nevoia de obligatiuni municipale este foarte mare. Autoritările locale au nevoie de finantări. Acest instrument poate asigura fondurile pentru a cofinanta proiecte pe finantări europene.  Primarii au putine cunoştinte despre obligatiuni, maturitări, instrumente financiare. În plus, investitorii sunt circumspecti când nu au bilantul financiar pe care il vor, când nu au EBIDTA. Primăriile nu fac provizioane pe investitii, sunt cheltuieli operationale care nu sunt intelese la nivel de companie ci pe un sistem contabil învechit”.

O altă problemă care îngreunează emisiunile de obligatiuni municipale este legislatia, plafonul de 30% stabilit pentru orice primărie, consiliu local. ” Este un plafon învechit, din criza din 2008, şi care împiedică dezvoltarea infrastructurii”.

Ce a mai declarat Valentin Miron:

Mai avem câteva primării mari în pipeline, inclusiv sectoare din Bucureşti, şi vrem să ne ducem către operatorii regionali de apă, nişte miniHidroelectrice. Ei sunt foarte profitabili, foarte puternici, dar din păcate nu pot emite obligatiuni.

Când rezolvăm această problemă cu Minsiterul de Finante, ASF, lucrurile vor merge mai bine. Ne uităm la un potential de 300-700 mil pe an emitenti noi uitându-ne la operatorii de apă şi unitătile adminsitrativ teritoriale.

Judetul Cluj are un profil de credit individual A., mai mare decât al tării, şi poate avea un cupon mai mic.

O autoritate administrativ- teritorială poate atrage finantări doar pentru investitii în infrastructură. Interesul este foarte mare din partea emitentilor şi cred că şi interesul investitorilor va deveni la fel de mare.

Primăriile nu pot lansa emisuni foarte mari, există praguri la Min de Finante. Un pachet de refinantare a datoriilor plus investitii ar putea ajunge la 100-150 mil euro.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO