ZF 24

Vânzările în creştere ale medicamentelor împotriva obezităţii ar putea pune în pericol economia Danemarcei: La 410 miliarde de dolari, capitalizarea de piaţă a Novo Nordisk depăşeşte PIB-ul anual al Danemarcei de 400 de miliarde de dolari. Oficialii cred că o dependenţă excesivă faţă de compania farmaceutică va dăuna pe viitor ţării nordice

Vânzările în creştere ale medicamentelor împotriva...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.09.2023, 14:10 112

Vânzările în creştere ale produselor farmaceutice susţinute de celebrităţi au stârnit teama că economia Danemarcei riscă să aibă o soartă similară cu cea a Finlandei, a cărei dependenţă excesivă de Nokia a dus la un deceniu pierdut, atunci când notorietatea producătorului de telefoane s-a prăbuşit, scrie Financial Times.

Ozempic, un tratament pentru diabet pe care celebrităţile îl iau pentru a slăbi, şi Wegovy, un medicament împotriva obezităţii, au propulsat Novo Nordisk în poziţia de cea mai valoroasă companie europeană, fenomen care a împiedicat ca Danemarca să intre în recesiune.

La 410 miliarde de dolari, capitalizarea de piaţă a Novo Nordisk este acum mai mare decât PIB-ul anual al Danemarcei, care a fost de 400 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce a stârnit îngrijorarea oficialilor şi a oamenilor de afaceri că soarta ţării a devenit prea strâns legată de o singură companie.

„Considerăm că în Danemarca avem o economie cu două viteze: industria farmaceutică - şi restul", a declarat Thomas Harr, economist şef la banca centrală a Danemarcei. „Pe cale de consecinţă, există riscul să tragem concluzia eronată că economia ţării funcţionează mai bine decât în realitate".

„Novo are un succes fulminant, lucru excepţional pentru companie şi acţionarii săi. Cu toate acestea, pentru Danemarca, fenomenul în cauză poate fi foarte periculos dacă, la un moment dat, succesul companiei va lua sfârşit", a declarat un important director de afaceri. „Finlanda s-a ales cu un deceniu catastrofal atunci când notorietatea celor de la Nokia a apus".

După ce a cunoscut succesul în timpul primului boom al telefoanelor mobile, profiturile Nokia s-au prăbuşit dramatic începând cu anii 2000, după lansarea iPhone-ului.

La apogeu, compania de telecomunicaţii a asigurat un sfert din veniturile din impozitul pe profit din Finlanda şi a reprezentat 4% din PIB. Cu această reducere drastică, economia ţării nordice a întâmplinat mari dificultăţi în a înregistra creşteri după anul 2010.

Timp de mai bine de un deceniu, Novo Nordisk s-a numărat printre cele mai mari companii din Danemarca. Dar în ultimii ani, evaluarea, profiturile şi vânzările sale au crescut vertiginos - mai întâi datorită succesului Ozempic şi apoi al produsului farmaceutic Wegovy, care vizează direct obezitatea.

Economia Danemarcei a crescut cu 1,7% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Dar, excluzând sectorul farmaceutic - care este dominat de Novo Nordisk - PIB-ul ar fi scăzut cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO