ZF 24

Viktor Orbán se va întâlni cu Donald Trump la Mar-a-Lago, într-un episod rar de susţinere din partea unui lider european pentru candidatul republican

Viktor Orbán se va întâlni cu Donald Trump la...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.03.2024, 14:25 205

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se va întâlni vineri cu Donald Trump la Mar-a-Lago, raportează Financial Times.

Liderul ungar îşi croieşte o figură solitară în UE, întrucât îl susţine deschis pe Trump, un sceptic în privinţa alianţelor transatlantice ale SUA, pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Opinia predominantă în restul blocului este că Trump ar fi imprevizibil şi dificil de tratat şi ar creşte riscurile de securitate în Europa dacă ar forţa Ucraina să încheie un armistiţiu cu Rusia în condiţiile Moscovei.

„Singura şansă serioasă pentru stabilirea păcii este reprezentată de întoarcerea lui Trump la Casa Albă - aceasta este singura mea speranţă", a declarat Orbán despre Trump săptămâna trecută. „În caz contrar, războiul dintre Ucraina şi Rusia va fi lung, apropiindu-se din ce în ce mai mult de Ungaria şi creând probleme din ce în ce mai puternice pentru politica europeană."

Opiniile controversate ale lui Orbán au împiedicat sancţiunile UE împotriva Rusiei, aderarea Finlandei şi Suediei la NATO şi, mai recent, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. De asemenea, a rupt rândurile cu aliaţii occidentali anul trecut, când s-a întâlnit cu Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus pentru crime de război în Ucraina.

Premierul ungar a avut relaţii tensionate cu administraţiile democrate, inclusiv cu cea a preşedintelui Joe Biden, ai cărui oficiali i-au reproşat lui Orbán erodarea standardelor democratice în Ungaria, afirmând că strategiile sale recente reprezintă un risc direct pentru interesele de securitate ale SUA în Europa.

Orbán a respins acuzaţiile şi a declarat că nu este „calul troian" al lui Putin în Europa.

Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina „într-o singură zi" şi a ameninţat membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli de apărare ale alianţei cu posibilitatea de a le permite ruşilor „să facă ceea ce doresc" cu ei.

Fostul preşedinte american s-a întâlnit de mai multe ori cu Orbán, liderul ungar fiind, de asemenea, invitat la evenimente republicane.

„Viktor Orbán [este] un mare lider şi un om foarte puternic", a declarat Trump la o oprire de campanie în New Hampshire la începutul acestui an. „Unora nu le place de el pentru că este mult prea ferm. Este bine să ai un om puternic care îţi conduce ţara".

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat că este regretabil că Orbán a ales să se angajeze cu SUA pe bază de partizanat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO