ZF 24

ZF/BT Health. Conf. Univ. Dr Şerban Negru, proprietar Oncohelp : Sistemul medical românesc are nevoie de o schimbare radicală în ceea ce priveşte asigurările de sănătate, pentru că sunt prea puţini contribuitori şi prea multe cheltuieli

ZF/BT Health. Conf. Univ. Dr Şerban Negru, proprietar...

Autor: Roxana Rosu

17.11.2023, 09:41 188

Sistemul medical românesc are nevoie de o schimbare radicală în ceea ce priveşte asigurările de sănătate, pentru că sunt prea puţini contribuitori şi prea multe cheltuieli, a declarat Conf. Univ. Dr Şerban Negru, proprietarul Oncohelp în cadrul conferinţei ZF BT Health - Sănătatea în prim- plan, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Timişoara.

”Este nevoie de schimbare. Anul 2024 este un an electoral şi nu se pot lua decizii grele. Dar în 2025 se pot lua nişte decizii nepopulare. Şefii sistemului de sănătate trebuie să ia decizii politice. Trebuie redus pachetul de asigurări. Sunt prea puţini contribuitori şi prea multe cheltuieli. E nevoie de asigurări private separate”, a precizat Şerban Negru.

În opinia lui, medicii ar trebui să aibă un salariu fix, la care să se adauge bonusuri în funcţie de performanţă.

O altă problemă semnalată în cadrul întâlnirii de la Timişoara se referă la diferenţele de plată între spitalele de stat şi cele private pentru serviciile decontate de CNAS, medicul considerând că situaţia produce o competiţie neloială între cele două sisteme.

”Te deranjează când constaţi că pentru aceleaşi servicii oferite iei (la spitalul privat-n.red) jumătate din banii pe care îi primeşte un spital de stat. Spitalele de stat iau bani pe sporuri, noi trebuie să tratăm de două ori mai mulţi pacienţi ca să avem aceiaşi bani, ceea ce nu este corect. Toată lumea are salariile crescute la stat, dar cred că trebuie să-şi merite acel salariu”.

Spitalul OncoHelp din Timişoara a fost inaugurat în anul 2009 şi tot atunci a început colaborarea cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş. Din 2011, Centrul de Oncologie OncoHelp a devenit Spital Universitar, aici desfăşurându-se cursurile Disciplinei de Oncologie Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara.

Având în vedere incidenţa crescută a cancerului şi numărul mare de solicitări, unitatea a fost extinsă în 2012-2013, incluzând servicii de oncologie, hematologie, îngrijiri paliative, imagistică medicală şi radioterapie. În prezent centrul se întinde pe o suprafaţă de circa 4.000 de metri pătraţi, are 6 nivele, dispune de 160 de paturi şi deserveşte bolnavii de cancer din întreaga regiune. Spitalizarea se poate realiza în regim continuu sau spitalizare de zi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO