Sistemul medical privat din România dispune de medici excepţionali şi are capacitatea de a atrage clienţi din afara ţării, pe modelul implementat de Turcia, de exemplu, este de părere Dr. Adrian Bădescu, CEO Clinicile Medici’s.
Adrian Bădescu a intrat pe piaţa medicală privată în urmă cu 25 de ani, când a deschis un cabinet în Timişoara, şi a ajuns la o reţea de 4 clinici şi 40 de cabinete proprii de consultaţii, laborator de imagistică medicală, platformă de analize de laborator şi peste 200 de medici proprii şi colaboratori, plus peste 40.000 de abonaţi permanenţi.
În 2022, grupul Medlife a cumpărat 80% din Clinicile Medici’s şi a început construcţia unui spital multidisciplinar în Timişoara.
”Sistemul medical e pe drumul care trebuie, dar nu a ajuns încă unde trebuie. Vom fi acolo când România va fi o platformă medicală cum este Turcia, de exemplu. Avem medici excepţionali, dar trebuie să vedem cum facem să atragem pacienţii străini şi implicit fonduri suplimentare”, a spus Adrian Bădescu în cadrul conferinţei ZF/BT Health din Timişoara.
Antreprenorul spune că în ultima vreme a reuşit să extindă echipa de medici, aducând înapoi chiar şi medici români stabiliţi în Marea Britanie sau în SUA. Turismul medical se rezumă deocamdată la românii stabiliţi în afară care îşi fac diferite intervenţii când vin în vacanţă în România. Singurele ramuri medicinale care reuşesc să atragă timid străini sunt stomatologia şi chirurgia estetică.
În opinia lui, zona de creditare şi financiară a businessurilor medicale funcţionează în România, băncile fiind dispuse să susţină acest sector. ”Banca Transilvania a fost prima care a considerat profesia de medic ca o garanţie. Sunt puţine businessuri medicale care dau faliment”.
Adrian Bădescu vede sistemul privat complementar celui de stat, nu concurent, dar atrage atenţia că există încă aspecte în care cele două sectoare îşi fac concurenţă neloială unul altuia.
”Atâta timp cât există şpagă în sistemul public, este concurenţă neloială. De asemenea, dacă avem zone nefiscalizate în sistemul privat, este tot concurenţă neloială. Trebuie să dispară şpaga şi evaziunea fiscală”, a mai spus medicul antreprenor.
Clinicile Medici’s, împreună cu grupul MedLife, dezvoltă un spital privat în Timişoara, o investiţie pe care MedLife şi-a bugetat-o la circa 20 de milioane de euro. Adrian Bădescu, fondatorul Clinicilor Medici’s, spune că unitatea medicală s-ar putea deschide la începutul anului viitor.
Noul spital va avea 116 paturi şi va avea în jur de 200 de angajaţi, dintre care jumătate vor fi medici. Ideea dezvoltării unui spital de o asemenea mărime a venit ca urmare a unei pieţe în creştere, cât şi a unei cerinţe tot mai mari pentru servicii medicale private.