ZF Live

Degeaba raportăm salarii medii nete de 4.000 de lei când un muncitor dintr-o fabrică de componente auto germană ia în mână 1.800 de lei. Un muncitor dintr-o fabrică auto câştigă între 3.300 şi 3.700 de lei brut pe lună

Autor: Mara Rolea

16.07.2022, 15:01 249070

♦ „Până la finalul acestui an, un muncitor dintr-o fabrică producătoare de componente auto va ajunge la un salariu de 5.000 de lei brut pe lună“, spune Cristian Huzău, country manager, firma de recrutare Gi Group ♦ Pe fondul inflaţiei în creştere, companiile sunt nevoite să majoreze de mai multe ori salariile într-un an.

Companiile din zona de producţie obişnuiau să crească salariile angajaţilor, în medie, cu 8-12% în fiecare an până anul trecut, însă inflaţia în creştere şi deficitul de candidaţi fac ca anul acesta majorările de salarii să fie mai accelerate. În luna mai a acestui an, rata inflaţiei a ajuns la 14,5%, pentru nivelul creşterilor de salarii bugetate de companiile private. Totuşi, în unele fabrici, creşterile salariale din acest an vor depăşi cu mult nivelul inflaţiei, pentru ca angajaţii să resimtă beneficiul majorărilor salariale, dincolo de creşterea costului vieţii.

„Un muncitor dintr-o fabrică auto câştigă în medie 3.300 - 3.700 brut, plus celelalte beneficii – tichete de masă, sporuri, asigurare medicală. Cu siguranţă la final de an salariul unui muncitor va fi în jur de 5.000 de lei brut, astfel încât să-i fie asigurată angajatorului  o sta­bi­litate a perso­nalului. În zona de inginerie, de dezvoltare, vorbim deja de salarii de câteva ori mai mari. Procentual, salariile inginerilor nu vor creşte cu 20%-30%, dar va creşte pachetul de beneficii. Acum depinde şi de deciziile pe care le vor lua şi guvernanţii“, a spus Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Gi Group, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO