ZF Live

Diplomat al Ungariei la ZF Live: "Cheia supravieţuirii Ungariei se află la IMM-uri"

Autor: Radu Bostan

25.11.2012, 18:47 180

Janos Szigeti, ataşatul comercial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a vorbit joi dimineaţă la ZF Live despre politica economică a Ungariei şi relaţiile comerciale cu România.

Oficialul a insistat pe importanţa IMM-urilor în economia Ungariei, care sunt încurajate prin ceea ce el a numit "politica patriotistă" a guvernului.

"Din numărul total al angajaţilor, 64% lucrează în cadrul afacerilor mici şi mijlocii. Chiar din acest motiv guvernul zicea că cheia supravieţuirii Ungariei se caută undeva pe la afacerile mici şi mijlocii", a spus el. Ultimele date arată că Ungaria are 3,6 milioane de angajaţi la o populaţie de 10 milioane de locuitori, în timp ce România are patru milioane de salariaţi la o un număr dublu de locuitori. Salariul minim este de 300 euro în Ungaria, faţă de aproximativ 150 euro în România.

Întrebat dacă ar sfătui guvernul de la Bucureşti să urmeze modelul Ungariei de a încuraja IMM-urile, Szigeti a arătat că acest lucru nu ar fi necesar, deoarece autorităţile române au deja aceeaşi abordare.

"Văd în fiecare zi că şi guvernul României face la fel: facilităţi pentru IMM-uri, îmbunătăţirea cadrului juridic", a spus Szigeti. El a arătat că sistemul cardului Szechenyi, prin care întreprinderile mici pot obţine uşor credite subvenţionate, funcţionează "extraordinar" în Ungaria. Acest sistem a inspirat programul "Mihail Kogălniceanu", lansat în România anul trecut.

Totuşi, oficialul ungar a spus că România are nevoie de o mai mare stabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO