ZF Live

ZF Live. Adrian Mitroi, profesor universitar în cadrul ASE Bucureşti: Raportul FMI este unul echilibrat. România are un sistem stabil, puternic financiar. Finanţarea va deveni cheie a creşterii economice, va trebui să mergem înainte cu prudenţă

Autor: Ramona Cornea

14.04.2023, 00:06 144

„Tracţiunea dată substanţial de consum nu o vom mai avea cum am avut-o. În continuare avem PNRR, avem o modificare de centru de greutate al tracţiunii creşterii economice uşor spre investiţii. Mai avem şi investiţiile străine directe, care au fost bune anul trecut, aşa că este bine din punctul acesta de vedere.”

Raportul FMI despre evoluţia economiei globale, a celei din regiune şi a României este unul echilibrat, iar România un sistem financiar stabil şi puternic, deşi previziunile de creştere economică s-au înrăutăţit. În acest context, finanţarea va deveni cheie a creşterii economice, iar economia locală va trebui să meargă înainte cu prudenţă, crede Adrian Mitroi, profesor universitar în cadrul ASE Bucureşti.

„Este un raport echilibrat, unul care are şi câteva semne de întrebare. Ce mi se pare interesant este că motto-ul tipic al FMI în ultima vreme pune sub semnul întrebării asperitatea politicilor monetare ale băncilor centrale. Mesajul fundamental este că băncile centrale au fost cam brutale şi nu chirurgical, cum ar fi trebuit să fie în pedala lor antiinflaţionistă. Lag-ul de politică monetară de şase până la nouă luni, odată ce ai pus frână, se manifestă şi în condiţiile de frână impuse doar de politica monetară. Astfel, dintr-un punct de vedere este justificată cel puţin teoretic această scădere economică”, a declarat Adrian Mitroi în cadrul emisiunii de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO