ZF Live

ZF Live. Annemarie Fabian, cofondatoare a platformei de contabilitate pentru PFA-uri SOLO: Modificările fiscale lovesc puternic PFA-urile. Un freelancer care ajunge la venituri de 10.000 de lei pe lună va plăti cu 40% mai multe taxe anul viitor decât în 2023

Autor: Alexandra Matei

03.08.2023, 18:00 3831

Din 2024, pentru PFA-uri contribuţia la CASS nu va mai fi plafonată, astel că vor plăti 10% din veniturile nete, iar freelancerii care vor avea încasări de minimum 10.000 de lei pe lună vor contribui de trei ori la pensie.

Modificările fiscale pentru persoanele fizice autorizate anunţate de guvern la începutul lunii august lovesc puternic PFA-urile, a spus Annemarie Fabian, cofondatoare a platformei de contabilitate pentru PFA-uri SOLO, în cadrul emisiunii ZF Live. De anul viitor, pentru aceştia contribuţia pentru asigurările de sănătate (CASS) nu va mai fi plafonată, astel că PFA-urile vor plăti 10% din veniturile nete, iar freelancerii care vor avea încasări de minimum 10.000 de lei pe lună vor contribui de trei ori la pensie.

„Luna august pare că este luna anunţurilor de mărire de taxe. Pentru sectorul PFA, două lucruri sunt majore: CASS nu mai este plafonată, astfel că PFA-urile vor plăti 10% din veniturile nete şi apare şi un al treilea plafon la contribuţia de pensie - cine va face peste trei salarii minime pe lună, echivalentul a 10.000 de lei, va trebui să contribuie de trei ori la pensie. Un freelancer care ajunge la venituri de 10.000 de lei pe lună va plăti cu 40% mai multe taxe anul viitor decât în 2023. Modificările fiscale lovesc puternic şi fără prea multe semnale freelancerii“, a spus Annemarie Fabian, cofondatoare a platformei de contabilitate pentru PFA-uri SOLO, la ZF Live, emisiunea online de business susţinută de Orange Business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO