ZF Live

ZF Live. Bogdan Dumitrescu, profesor ASE Bucureşti: Un credit se poate rambursa în multiple feluri, dar când este vorba de relaţia cu persoanele fizice, este necesară o standardizare. Ar fi costuri destul de ridicate ca băncile să stabilească o metodă de rambursare diferită pentru fiecare persoană

Autor: Robert Manea, Mircea Nica

10.06.2023, 11:53 9348

♦ Până la urmă, indiferent de modalitatea de rambursare, costurile suportate de debitori vor fi aceleaşi ca procente pe an, la fel şi câştigurile sub formă de dobânzi pentru creditori vor fi aceleaşi ♦ Alegerea între rate descrescătoare sau rate de principal constante şi anuităţi constante ţine de preferinţa consumatorului şi de măsura în care se încadrează în cerinţele prudenţiale ale BNR ♦ Dobânda întotdeauna se calculează la suma împrumutată. Dacă vrem să dăm înapoi o sumă egală cu dobânda nu ne opreşte nimic pentru că la creditele cu rată variabilă nu avem comision de rambursare anticipată, susţine Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE Bucureşti.

Un credit se poate rambursa în multiple feluri, dar când este vorba de relaţia cu persoanele fizice, este necesară o standardizare pentru că ar fi costuri destul de ridicate ca băncile să stabilească o metodă de rambursare diferită pentru fiecare persoană, a explicat Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE Bucureşti, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„În cazul clienţilor foarte mari se poate gândi uşor o modalitate de rambursare diferită, dar în cazul persoanelor fizice este nevoie de o standardizare. Trebuie să avem grijă să ne încadrăm în gradul de îndatorare pentru că ne-am putea gândi ca prima rată din principal să nu fie 200 lei, ci 2.000 lei, atunci rata de plată ar fi dublă. Până la urmă pe consumator nu îl împiedică nimic dacă doreşte să plătească o dobândă egală cu principalul şi îşi permite să facă chestia asta poate să se uite pe graficul de rambursare şi tot timpul să achite principalul egal cu dobânda, iar graficul de rambursare se va recalcula în fiecare lună. Băncile sunt obligate să facă acest lucru şi nu îl costă nimic pe consumator“, susţine Bogdan Dumitrescu.

În acelaşi timp, el a mai adăugat că indiferent de modalitatea de rambursare, costurile suportate de debitori vor fi aceleaşi ca procente pe an, la fel şi câştigurile sub formă de dobânzi pentru creditor vor fi aceleaşi.

„Alegerea între rate descrescătoare/rate de principal constante şi anuităţi constante ţine de preferinţa consumatorului şi de măsura în care se încadrează în cerinţele prudenţiale ale băncii naţionale. Este adevărat că deşi alegerea modalităţii de rambursare ar trebui să ţină de consumator, până recent cumva opţiunea implicită era ca rambursarea să se facă în anuităţi constante. Dar, în ultima vreme, a ajuns în atenţia publică şi această metodă de rambursare în rate descrescătoare şi este bine că cei care iau credite pot să aleagă. Dar, eu cred că ar fi util şi din perspectiva educaţiei financiare să arătăm exact diferenţele şi care sunt costurile şi să răspundem la întrebarea dacă o modalitate este mai ieftină decât cealaltă sau nu. De multe ori aceasta este întrebarea pe care şi-o pune de multe ori un debitor.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO