Cătălin Costiniuc, preşedintele Concursului Naţional de Vin „Bag-In-Box“, ajuns la a opta ediţie în România şi la a zecea în Franţa - ediţia internaţională, spune că 99% dintre producătorii de vin de calitate din România ambalează şi în sistem bag-in-box (pungă în cutie - n.red.), iar în prezent circa 15% din cantitatea de vin din România este disponibilă în acest format de ambalaj.
„Sunt ţări care dau atenţie deosebită ambalajului şi preferă în majoritate vinul la bag-in-box, care este practic un ambalaj flexibil. Sunt multe ţări unde consumul de vin la bag-in-box reprezintă 60-70% din consumul naţional. Vorbim de ţările nordice, Norvegia, Suedia Finlanda, Danemarca, dar şi Statele Unite. În Franţa, 43% din vinul consumat este cel la bag-in-box şi a avut o creştere semnificativă în ultimii ani, de exemplu în urmă cu 16 ani în Franţa doar 10% din vinul consumat era ambalat în bag-in-box“, a spus Cătălin Costiniuc în cadrul emisiunii ZF Live. El a explicat faptul că acest tip de ambalaj este mult mai ieftin, dar oferă vinului o durată de viaţă mult mai mare decât sticla de exemplu. Vinul din bag-in-box se consumă cu precădere în restaurante (vin la pahar), dar şi la picnicuri sau petreceri private unde se consumă mult vin şi nu este neapărat rezonabil să plăteşti mult pe un ambalaj, subliniază Costiniuc.