ZF Live

ZF Live. Costin Lianu, expert în politici de export: De ce nu prinde agricultura ecologică în România: statul nu-i sprijină pe micii agricultori, ci pe cei care au mii de hectare

Autor: Ramona Cornea

11.11.2022, 18:30 145

„Dacă noi continuăm să îi menţinem pe micii fermieri într-un con de umbră şi să vedem acest model de afaceri ca pe unul perdant, atunci rezultatele vor fi proaste. Nu avem în momentul acesta produse ecologice, întrucât «rata de adopţie» este de sub 3% din totalul suprafeţelor agricole. Deci suntem de departe în urmă faţă de obiectivele europene privind numai conversia la agricultura.

Micii fermieri au un rol important în rezistenţa şi în dez­voltarea agriculturii şi agroecologiei, iar statul trebuie să-i încurajeze să stea pe piaţă, să iasă la export, spune Costin Lianu, expert în politici de export şi doctor în economie.

„În domeniul agriculturii eco­logice, majoritatea sunt mici fermieri şi modelul lor de afaceri este un model important pentru România, o ţară a micilor fermieri. Legat de agroecologie, trebuie spus că ţintele Uniunii Europene s-au modificat ca urmare a acestor evoluţii de criză, atât în domeniul geopolitic, dar şi în domeniul schimbărilor climatice. Acum se încearcă să se găsească un echilibru în sistemele agricole şi funciare între micii producători şi marii producători şi să dea un rol mai important micilor producători pentru agroecologie”, a spus Costin Lianu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO