ZF Live

ZF Live. Gabriel Voicu, executive vice president SVN Romania: Sunt rezervat optimist pentru începutul acestui an. Văd o posibilă creştere a numărului de tranzacţii în 2024, dar nu una semnificativă. În piaţă încă există cerere

Autor: Alexandra Matei

18.01.2024, 19:00 291

♦ Dobânzile s-au stabilizat şi sunt chiar în scădere, ceea ce a adus mai mulţi oameni în piaţă ♦ Gradul de accesibilitate este astăzi la cel mai înalt nivel istoric – românii au nevoie de 7 ani şi 86 de salarii medii pe economie pentru a cumpăra un apartament de două camere de 50 mp, faţă de 8 ani în 2023 şi 8,6 ani în 2022.

Gabriel Voicu, executive vicepresident al SVN România, se aşteaptă la o posibilă creştere a preţului apartamentelor şi a numă­rului de tranzacţii în 2024, nefiind vorba însă de o creştere semnificativă, ci de una până în 10%. Pentru începutul de an, el spune că este rezervat optimist.

Totodată, menţionează el, dinamica ultimelor patru luni arată că în piaţă există în continuare cerere.

„Previzionăm un 2024 constant sau cel puţin la fel ca anul 2023 raportat la numărul de tranzacţii. Spre deosebire de 2023, anul acesta a demarat pe o dinamică pozitivă de la finalul anului trecut şi pe o scădere a dobân­zilor – acum avem produse cu dobândă fixă 5,75% pe cinci ani de la mai multe bănci. Dobânzile s-au stabilizat şi sunt chiar în scădere, ceea ce a adus mai mulţi oameni în piaţă. Văd o posibilă creştere a preţului şi a numărului de tranzacţii, dar nu semnificativă, până în 10%. Sunt rezervat optimist pentru începutul acestui an. Astăzi, dinamica ulti­me­lor patru luni ne arată că avem clienţi şi că avem cerere“, a detaliat Gabriel Voicu la emisunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO