ZF News

Bancherii nu sunt convinşi că reducerea comisioanelor va determina retailerii mici să accepte plata cu cardul

Cătălin Creţu, director subregional pentru Visa Europe
Trebuie urmărit cum vor resimţi această schimbare băncile mari versus băncile mici şi mijlocii. Noile tehnologii nu sunt ieftine, ele devin din ce în ce mai ieftine cu cât volumele cresc. Toate inovaţiile vor intra în această piaţă pe fondul reducerii dramatice pe veniturile din aceste comisioane bancare.

Cătălin Creţu, director subregional pentru Visa Europe Trebuie urmărit cum vor resimţi această schimbare băncile mari versus băncile mici şi mijlocii. Noile tehnologii nu sunt ieftine, ele devin din ce în ce mai ieftine cu cât volumele cresc. Toate inovaţiile vor intra în această piaţă pe fondul reducerii dramatice pe veniturile din aceste comisioane bancare.

Autor: Liviu Popescu

06.03.2015, 00:06 389
Bancherii susţin că limitarea comisioanelor impusă printr-un regulament european transpus în legislaţia naţională le va reduce mult veniturile şi nu sunt convinse că vor recompensa prin volume mai mari, în condiţiile în care nu este clar dacă retaileri de talie redusă vor accepta plăţile cu cardul chiar şi la taxe mai mici.
 
Comisionul de interschimb pentru cardurile de debit ar urma să fie limitat la 0,2%, iar cel pentru cardurile de credit la 0,3%. Astfel, comercianţii ar trebui să fie încurajaţi să accepte cardurile la plată şi în acelaşi timp n-ar mai fi tentaţi să transfere acest cost în preţul produselor. Comisionul de interschimb poate ajunge şi la 1,5-2% în acest moment.
 
„O creştere a volumului nu poate compensa cu o reducere a marjei. Oricât ar încerca o bancă să compenseze un venit mai mare din zona de acceptare, nu poate să compenseze pierderea din emiteri. Cea mai mare parte din impactul reducerii comisioanelor interbancare se va duce în zona de costuri şi probabil în zona de investiţii“, a declarat Bogdan Spuza, directorul de marketing al BRD, la un eveniment organizat de Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO