ZF News

Românii au cheltuit anul trecut cu cardul în străinătate 560 mil. lei lunar. Străinii au făcut plăţi de trei ori mai mici la POS-urile locale

Românii au cheltuit anul trecut cu cardul în străinătate 560 mil. lei lunar. Străinii au făcut plăţi de trei ori mai mici la POS-urile locale

Autor: Liviu Popescu

20.02.2015, 00:08 222

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat anul trecut plăţi la comercianţii din străinătate în valoare de 6,7 mld. lei (1,5 mld. euro), în creştere cu o cincime faţă de anul anterior, potrivit datelor BNR.

Astfel, valoarea lunară a plă­ţi­lor la POS-urile din străinătate a atins anul trecut maximul istoric, respectiv 558 mil. lei (125 mil. euro), de trei ori peste nivelul înregistrat în 2008, când au fost publicate primele date referitoare la tranzacţiile cu carduri. Comparativ cu 2013, valoarea lunară înregistrată la plăţile la POS-urile din străinătate este mai mare cu 100 mil. lei.

În ceea ce priveşte plăţile efectuate de străini cu cardul la comercianţii din România, acestea au ajuns anul trecut la aproximativ 2 mld. lei (450 mil. euro), în creştere cu un sfert faţă de 2013. Media lunară a plăţilor efectuate de străini la comercianţii locali a fost de 173 mil. lei (39 mil. euro).

„Companiile aeriene, hotelurile şi retailerii de îmbrăcăminte reprezintă principalele trei categorii de comercianţi străini la care s-au utilizat cardurile Visa emise în România“, au afirmat la solicitarea ZF, reprezentanţii Visa. Aceştia au adăugat că cele mai multe plăţi cu cardurile Visa se înregistrează la comercianţi din ţări precum Marea Britanie, Ungaria, SUA, Italia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO