Peste 40% din creditele din portofoliul BCR, cea mai mare bancă locală, au fost contractate de femei, în timp ce din stocul de credite neperformante cele deţinute de femei reprezintă 38%. Pe de altă parte, bărbaţii s-au îndatorat mai mult, proporţia acestora în portofoliul total fiind de 59%. Totodată, bărbaţii au o pondere de 62% în totalul creditelor neperformante.
„Femeile sunt mai puţin atrase de risc şi ideea datoriilor le creează o stare de disconfort mult mai accentuată decât bărbaţilor. De aceea, când se împrumută o fac în cunoştinţă de cauză, îşi calculează totul în aşa fel încât să nu existe riscul de a nu-şi putea plăti la timp datoriile, în mare parte şi din cauza unor presiuni sociale”, a spus Irina Anghel-Enescu, managing director SEE Private Equity & Venture Capital Association, prezentă ieri la o conferinţă organizată de BCR. Analiza realizată de bancă, pe baza portofoliului personal, arată că femeile investesc mai mult decât bărbaţii şi, în principal, optează pentru variante singure, cum ar fi fondurile de obligaţiuni şi de piaţă monetară. Peste 64.000 de femei au investit în astfel de variante, cu 4% mai mult decât bărbaţii.
În plus, numărul femeilor din „reţeaua” BCR care şi-au lăsat banii pe mâna fondurilor de investiţii este cu 1% mai mare decât cel al bărbaţilor, acestea deţinând active de peste 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor Erste Asset Management.
În prezent, una din trei IMM-uri din România este deţinută de o femeie, antreprenoarele preferând ca model de business companiile de consultanţă în afaceri, saloanele de înfrumuseţare, farmaciile, magazinele alimentare sau cele de îmbrăcăminte.