ZF News

De ce nu mai vor firmele să intre în insolvenţă: "Cu noul cod fiscal, vine inspecţia în 60 de zile şi trebuie să arăţi toate actele contabile. Dacă omiţi ceva, e caz penal"

De ce nu mai vor firmele să intre în insolvenţă: "Cu...
20.02.2015, 18:43 3618

"Ne întrebăm de ce a scăzut atât de mult numărul de insolvenţe după introducerea noii legi. Înainte veneau mulţi clienţi în impas financiar care ne întrebau ce pot să facă, le spuneam să intre în insolvenţă şi acceptau foarte repede. După noul cod niciunul nu a mai acceptat să intre în insolvenţă deoarece în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii are loc o inspecţie fiscală amănunţită în cadrul căreia trebuie puse la dispoziţie toate actele contabile. Iar pentru omiterea prezentării actelor sancţiunile sunt de natură penală. Acest risc îi sperie pe oameni şi îi determină să meargă din timp să negocieze cu creditorii. Ştiu cazuri de acţionari care s-au împrumutat la rude şi au plătit creanţele pentru a evita insolvenţa", spune pentru Ziarul Financiar George Albert Ionescu, managing partner al Casei de Insolvenţă Ionescu şi Sava.

"Lipsa încrederii în persoanele din conducerea firmelor face ca multe planuri de reorganizare să nu fie acceptate de creditori. Această lipsă de încredere vine adesea şi din faptul că unii creditori îi cunoşteau personal pe acţionarii firmei, ştiau ce maşini şi ce case în străinătate şi-au cumpărat", spune Ionescu.

Citiţi mai mult aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO