ZF News

După 26 de ani de activitate, un restaurant cu stele Michelin din Belfast se închide pentru că este prea scump

După 26 de ani de activitate, un restaurant cu stele...

Autor: Daniel Belu

11.11.2023, 19:32 1596

După 26 de ani de activitate, un restaurant cu stele Michelin din Belfast, Irlanda de Nord, se închide din cauza costurilor prea mari, atât pentru clienţi, cât şi pentru operatorii restaurantului, conform CNN.

Deanes EIPIC, restaurantul emblematic al unui imperiu înfiinţat de bucătarul nord-irlandez Michael Deane în anii 1990, a obţinut prima sa stea Michelin la un an de la deschiderea sa sub numele de Deanes, în 1997.

Cu toate acestea, luna aceasta, compania a anunţat că Deanes EIPIC se va închide până la sfârşitul anului 2023 din cauza sensibilităţii crescute la preţ în rândul clienţilor şi a impactului Covid, al Brexit şi al crizei costului vieţii. Este planificată o relansare cu un nou accent pe "valoare pentru bani".

Bucătarul şef Alex Greene, finalist în cadrul emisiunii britanice "Great British Menu", a declarat pentru CNN Travel că vede această mişcare ca fiind simptomatică pentru o tendinţă în creştere în industria ospitalităţii.

"EIPIC ca întreg nu era un restaurant care să moară", spune el, dar "oamenii au o aşteptare atunci când intră pe uşă. Costul de a oferi această aşteptare s-a dublat de când a început pandemia, a scăpat de sub control, iar noi nu putem dubla preţul".

Meniurile de degustare de la EIPIC costă 100 de lire sterline (aproximativ 123 de dolari), deci nu se află deloc la capătul extrem al preţurilor, dar, fiind un oraş mic, Belfastul nu are fluxul de clienţi bogaţi care se găsesc în oraşe precum Londra sau Paris.

EIPIC urmează modelul clasic de fine-dining pe baza căruia s-au câştigat multe stele Michelin în Europa şi nu numai. Cu toate acestea, spune Greene, "sfârşitul mai luxos al mesei, feţe de masă din pânză albă, servicii şi alte lucruri, pare să devină o eră trecută".

Restaurantele moderne de calibru Michelin sunt "mai dezgolite", adaugă el. În timp ce pasiunea, dedicarea şi calitatea mâncării sunt încă prezente, "nu mai ai feţe de masă albe, nu mai ai acelaşi nivel de servicii" şi este mai "economic să le oferi clienţilor". Deşi există încă o piaţă pentru restaurantele tradiţionale de calitate, aceasta este în scădere.

Tensiunile resimţite de industria britanică se referă, de asemenea, la lipsa forţei de muncă. "Este vorba despre găsirea personalului potrivit, cu un nivel adecvat de dedicare, cunoştinţe, totul", spune Greene. "Este foarte greu de găsit şi foarte scump de obţinut."

Managerul general al Greene şi Deanes EIPIC, Bronagh McCormick, se mută din oraş pentru a începe o nouă afacere în domeniul alimentar şi de afaceri în 2024 în zona rurală Mourne, la sud de Belfast. În timp ce mâncarea şi băutura de calitate erau cândva greu de găsit în zonele rurale din Irlanda de Nord, aici a avut loc un boom post-Covid, ca şi în alte părţi ale zonelor rurale din Marea Britanie.

"Luaţi Belfastul ca exemplu", spune Greene. "Anul acesta au fost mai multe creşteri de tarife, există o creştere a asigurărilor de proprietate, o creştere a tot ceea ce se întâmplă în oraş." Potrivit lui Greene, "oamenii sunt dispuşi să călătorească din oraş sau de oriunde pentru mâncare bună şi cazare bună, iar costurile pentru a face acest lucru în mediul rural sunt semnificativ mai mici decât la oraş".

Deanes EIPIC este cel mai recent dintr-o serie de închideri de restaurante de profil înalt. În ianuarie, unul dintre cele mai faimoase restaurante din lume, Noma din Copenhaga, a anunţat că se închide, proprietarul René Redzepi declarând pentru New York Times că modelul de afaceri al restaurantelor fine dining este "nesustenabil", iar în august, celebrul bucătar englez-francez Michel Roux Jr. a anunţat că îşi va închide restaurantul londonez Le Gavroche, care a primit două stele Michelin, în ianuarie anul viitor, pentru "a-şi face timp pentru un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea personală".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO