ZF News

Elena Bryan, Misiunea SUA la Bruxelles, despre Acordul de Comerţ Transatlantic: nu există fonduri speciale pentru ţările subdezvoltate prevăzute în acest acord cum au fost fondurile europene

Elena Bryan, Misiunea SUA la Bruxelles, despre Acordul de...

Autor: Sorin Pâslaru

04.03.2015, 17:41 257

Acordul pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite (TIPP – The Transatlantic Trade and Investment Partnership) va permite firmelor mici din România să intre mai uşor pe piaţa americană pentru că va unifica standardele în multe sectoare de activitate, susţin oficialii americani aflaţi în turneu la Bucureşti pentru a promova acest acord.

“Am remarcat că în general se ştie puţin despre acord în România. Nu au fost cerinţe speciale din partea euro-parlamentarilor români prezenţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European implicate în negocierile TIPP.  Acordul însă va aduce dezvoltare şi locuri de muncă, acesta este obiectivul său”, a spus astăzi la Bucureşti Elena Bryan, funcţionar  comercial senior în cadrul  Misiunii SUA la Bruxelles, într-o dezbatere despre TIPP desfăşurată la Ambasada SUA.

Pe de altă parte, Elena Bryan a subliniat că, spre deosebire de aderarea României la UE, care a presupune şi fonduri europene  nerambursabile pentru corectarea disparităţilor de dezvoltare regionale, TIPP nu presupune nici un fel de astfel de transferuri.

“Este o problemă internă, a Bruxelles-ului (disparitatea regională - n.red.).  Acordul nu prevede nici un fel de ajutoare sau alte tipuri de fonduri”, a spus Bryan.

În schimbul reducerii la zero a tarifelor vamale şi a liberalizării contului de capital şi financiar – ceea ce pentru o ţară subdezvoltată creează  probleme serioase în relaţia cu ţări mai puternice economic - ţările de la periferia UE primesc anual fonduri UE nerambursabile – aşa- numitele fonduri structurale europene.

Negocierile pentru Acordul de Comerţ Liber între SUA şi Uniunea Europeană au început în iunie 2013 şi de atunci au fost opt runde. În aprilie 2015 va fi a noua.  Încheierea acestui acord va avea o magnitudine uriaşă în comerţul şi PIB-ul mondial. SUA şi UE au fiecare un PIB de circa 17.000 miliarde $, adică 45% din PIB-ul global. 

Bryan afirmă că nu Statele Unite sunt cele care insistă cel mai mult pentru acest acord, ci interesul există de ambele părţi.  

“Suntem întrebaţi peste tot în Europa când vor fi finalizate discuţiile. Este o perspectivă falsă că SUA sunt mai interesate de acest acord decât UE. Noi suntem în acelaşi tip de negocieri şi cu ţările din Asia, aşa că depinde de UE cum acţionează ca să încheiem acest acord”, a spus Bryan, aflată într-un turneu care include Budapesta, Vilnius, Bordeaux şi alte oraşe importante europene.

Bryan susţine că acest acord va însemna nu numai anularea tuturor tarifelor vamale care mai există astăzi între SUA şi UE, dar va aduce şi reduceri de costuri şi de birocraţie pentru companii. “Să luăm cazul standardelor pentru industria auto de exemplu. Şi în SUA şi în Uniunea Europeană  cerinţele sunt suficient de ridicate, dar deocamdată nu sunt recunoscute reciproc, deci producătorii auto trebuie să se supună la două rânduri de teste”.

Aceleaşi facilităţi ar trebui să apară pentru produsele chimice sau pentru medicamente, iar în domeniul noilor infrastructuri, care acum sunt în curs de construcţie – de exemplu pentru automobilele electrice, s-ar putea pune de la început problema standardizării. Astfel, nu se va mai ajunge în  situaţia de acum, când europenii au nevoie de adaptoare pentru a utiliza prizele din SUA şi invers. 

Helen Bryan a mai spus că, în ceea ce priveşte situaţia vizelor pentru românii care călătoresc în SUA, eventuala ratificare a Tratatului de Comerţ Liber SUA-UE de către Parlamentul României nu va aduce nici o schimbare.

“Nu există nici o legătură. Vizele nu sunt incluse în negocierile privind Tratatul de Investiţii şi Comerţ. Deocamdată nu sunteţi nici în Shengen”, a spus diplomatul american.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO