ZF News

Israelul acordă Intel 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari, cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie în ţară

Israelul acordă Intel 3,2 miliarde de dolari pentru o...

Autor: Daniel Belu

30.12.2023, 08:42 852

Guvernul israelian a fost de acord să acorde Intel un împrumut de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri în valoare de 25 de miliarde de dolari pe care intenţionează să o construiască în sudul Israelului, au declarat marţi ambele părţi, în ceea ce reprezintă cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie în Israel, conform CNBC.

Vestea vine în contextul în care Israelul rămâne blocat într-un război cu gruparea militantă palestiniană Hamas şi reprezintă o mare dovadă de sprijin din partea unei mari companii americane şi o ofertă generoasă din partea guvernului israelian într-un moment în care Washingtonul a crescut presiunea asupra Israelului pentru a lua măsuri suplimentare pentru a minimiza daunele provocate civililor din Gaza.

Planul de extindere a locaţiei sale din Kiryat Gat, care se află la 42 km de Gaza, este o "parte importantă a eforturilor Intel de a promova un lanţ de aprovizionare global mai rezistent, alături de investiţiile de producţie în curs şi planificate ale companiei în Europa şi Statele Unite", a declarat Intel într-un comunicat.

Sub conducerea directorului general Pat Gelsinger, Intel a investit miliarde de dolari în construirea de fabrici pe trei continente pentru a-şi restabili dominaţia în domeniul producţiei de cipuri şi pentru a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia şi Samsung. Noua fabrică din Israel este cea mai recentă investiţie a producătorului american de cipuri din ultimii ani.

Intel plănuieşte să cheltuiască peste 30 de miliarde de euro pentru a dezvolta două fabrici de cipuri la Magdeburg, ca parte a unei campanii de investiţii de mai multe miliarde de dolari în întreaga Europă pentru a construi capacităţi de producţie de cipuri. Berlinul a promis subvenţii mari pentru a atrage cele mai mari investiţii străine din istoria Germaniei.

În 2022, Intel a declarat că va investi până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi în Ohio cel mai mare complex de producţie de cipuri din lume, iar rivalii Samsung şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co sau TSMC au anunţat, de asemenea, planuri mari de investiţii în SUA.

Ministerele israeliene de finanţe şi economie au declarat că investiţia Intel, mai ales în această perioadă şi având în vedere competiţia globală pentru a atrage investiţii semnificative în domeniul cipurilor, este o expresie semnificativă a încrederii în economia Israelului.

Acestea au precizat că investiţia are beneficii fiscale directe pentru Israel, care vor fi semnificativ mai mari decât subvenţia acordată de stat.

"Această investiţie, într-un moment în care Israelul duce un război împotriva răutăţii totale, un război în care binele trebuie să învingă răul, este o investiţie în valorile corecte şi drepte care înseamnă progres pentru omenire", a declarat ministrul de finanţe Bezalel Smotrich.

Pe lângă subvenţia care se ridică la 12,8% din investiţia totală, producătorul de cipuri s-a angajat, de asemenea, să cumpere bunuri şi servicii în valoare de 60 de miliarde de shekeli (16,6 miliarde de dolari) de la furnizori israelieni în următorul deceniu, în timp ce se aşteaptă ca noua facilitate să creeze câteva mii de locuri de muncă.

Intel şi-a stabilit prezenţa în Israel şi în 1974, iar în prezent operează patru locaţii de dezvoltare şi producţie în Israel, inclusiv uzina sa de producţie din Kiryat Gat, denumită Fab 28, care produce tehnologia Intel 7, sau cipuri de 10 nanometri, şi care angajează aproape 12.000 de persoane în ţară, în timp ce, indirect, alte 42.000 de persoane sunt angajate.

Cu aproximativ 9 miliarde de dolari, exporturile Intel reprezintă 5,5% din totalul exporturilor de înaltă tehnologie.

Intel, una dintre cele aproximativ 500 de multinaţionale din Israel şi care a cumpărat firma israeliană de tehnologii pentru automobile, Mobileye, pentru 15,3 miliarde de dolari în 2017, a refuzat să spună ce tehnologie va fi produsă la noua fabrică Fab 38, despre care Intel spune că a început deja construcţia.

În iunie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Intel va construi o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari în Israel, dar până acum Intel a refuzat să confirme investiţia.

Fabrica Fab 38 ar urma să se deschidă în 2028 şi să funcţioneze până în 2035.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO