ZF News

Lupta pe piaţa cipurilor se aprinde. Apple, Google, Nvidia şi alţi giganţi din domeniul tehnologiei se gândesc să cumpere acţiuni ale Arm

Lupta pe piaţa cipurilor se aprinde. Apple, Google,...

Autor: Daniel Belu

09.09.2023, 07:31 3617

Firma de proiectare de cipuri Arm a declarat, într-un document depus marţi, că Apple, Alphabet, compania mamă a Google, Nvidia şi alte companii de tehnologie sunt interesate să cumpere acţiuni în valoare de până la 735 de milioane de dolari, în timp ce încearcă să devină publică pe Nasdaq, conform CNBC.

Investiţiile s-ar putea să nu se întâmple, dar faptul că aceste companii le iau în considerare subliniază importanţa Arm, ale cărei modele sunt folosite pentru procesoarele din serverele centrelor de date, dispozitive de consum şi produse industriale.

Operatori de turnătorii de cipuri Intel, Samsung şi TSMC sunt interesaţi să investească alături de cele trei companii tehnologice , alături de AMD şi MediaTek, care realizează modele de cipuri bazate pe arhitecturi Arm. Cadence Design Systems şi Synopsys, care produc software de automatizare a proiectării electronice pentru dezvoltarea de procesoare, şi-au exprimat, de asemenea, interesul, potrivit unui prospect revizuit pentru vânzarea acţiunilor Arm. Ca parte a tranzacţiei, Arm ar putea ajunge la o capitalizare de piaţă de 52 de miliarde de dolari şi aproape 5 miliarde de dolari în numerar nou.

Ofertele publice iniţiale în sectorul tehnologic au fost rare în ultimii doi ani, în condiţiile în care ratele mai mari ale dobânzilor au făcut ca investitorii să fie mai puţin dispuşi să parieze pe companii riscante cu creştere rapidă. Arm, înfiinţată în 1990, este diferită. A fost listată la Londra şi New York înainte ca SoftBank să o cumpere pentru 32 de miliarde de dolari în 2016. În al doilea trimestru a obţinut un profit de 105 milioane de dolari la venituri de 675 de milioane de dolari.

În 2020, Nvidia a anunţat că intenţionează să achiziţioneze Arm de la SoftBank pentru 40 de miliarde de dolari, dar autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie au respins propunerea. Cele două companii au renunţat la tranzacţie în 2022. Nvidia a introdus propriul cip bazat pe Arm, care poate funcţiona alături de propriile unităţi de procesare grafică.

Faptul că Nvidia nu a reuşit să cumpere Arm nu l-a împiedicat pe cofondatorul şi directorul general al Nvidia, Jensen Huang, să vorbească despre Arm.

"Arm este o companie extraordinară şi toată lumea din lume ştie cât de mult ţin la această companie, la această platformă, la această franciză şi la această echipă de management de clasă mondială", a declarat Huang.

Nvidia colaborează cu Arm la un nou ecosistem de centre de date în cloud, a spus Huang. Din punct de vedere istoric, cipurile Intel au dominat în serverele centrelor de date.

Huang nu este singurul promotor extern al Arm. Rick Tsai, vicepreşedinte şi CEO al MediaTek, a apărut în timpul roadshow-ului virtual al Arm, spunând că în timp vor apărea mai multe produse care se bazează pe produsele celor două companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO