ZF News

De ce mai este necesară autorizaţia de securitate la incendiu dacă România funcţionează fără ea: Aproape 1.600 de unităţi de turism, peste 10% din numărul oficial, îşi primesc oaspeţii fără acest document. Cum este posibil?

De ce mai este necesară autorizaţia de securitate la...

Autor: Roxana Petrescu

26.12.2023, 11:55 1638

Obţinerea autorizaţiei de secu­ri­tate la incendiu este obligatorie pe anumite categorii de construcţii, iar desfăşurarea funcţionării fără acest document constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 50.000 de lei. Practic, o clădire poate funcţiona şi fără autorizaţie de securitate la incendiu, în acest scenariu fiind jumătate din unităţile de învă­ţământ din România, mii de firme, sute de spitale sau unităţi turistice, inclusiv Ferma Dacilor, pensiunea din satul prahovean Tohani, care a luat foc în această dimineaţă.

“Situaţia clădirilor de la nivel naţional care funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, conform evidenţelor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov, potrivit principalelor domenii de activitate se prezintă astfel: unităţi de comerţ - 2.353, unităţi de învăţământ - 3.678, unităţi sanitare - 511, unităţi de asistenţă socială - 672, unităţi de cultură - 239, unităţi de cult - 866, unităţi de turism - 1.574“, se arată într-un răspuns pentru ZF al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), furnizat la mijlocul lunii septembrie. Pe plan local, sunt circa 10.000 de unităţi de turism, astfel că peste 10% nu au acum autorizaţie de incendiu.

Mai departe, în staţiunile montane, în perioada 2007-2022 s-a înregistrat o creştere accelerată a numărului de pensiuni, de la doar 978 de structuri de cazare la 3.500 de unităţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

„Obţinerea autorizaţiei de secu­ritate la incendiu este obligatorie pentru categoriile de construcţii şi amenajări prevăzute în HG 571/2016, cu modificările şi completările ulterioare. Punerea în funcţiune de către beneficiarul investiţiei a construc­ţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia, precum şi continuarea funcţionării, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 50.000 de lei“, mai spun reprezentanţii IGSU în răspunsul din septembrie. Practic, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu nu duce automat la suspendarea activităţii, ci la o amendă. Totodată, beneficiarul este exclusiv responsabil pentru obţinerea autorizaţiei, statul fiind responsabil de controale.

„Obligaţia solicitării şi obţinerii avizului şi autorizaţiei de securitate la incendiu revine exclusiv investitorului, respectiv beneficiarului investiţiei“, mai spune IGSU.

Astfel, ţinând cont de situaţia legală, situaţia „din teren“ arată în felul următor. O clădire fie deţine autorizaţia de securitate la incendiu, fie funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, fie nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu întrucât nu s-a schimbat destinaţia şi nu s-au executat lucrări de modificare.

„Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov desfăşoară în permanenţă controale de prevenire cu prioritate la obiectele care funcţionează fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Totodată, la selectarea şi stabilirea obiectivelor pentru control se au în vedere şi intervalul de timp scurt de la efectuarea ultimului control precum şi obiectivele la care cu prilejul controalelor anterioare s-au depistat deficienţă grave“, se mai arată în răspunsul IGSU.

Mai departe însă, Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor are diverse tipuri de sancţiuni care pot fi impuse în cazul unor încălcări grave a normelor de securitate la incendiu. Astfel, articolul VI din lege arată că este posibilă sancţionarea cu „amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională comple­mentară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.“

În cazul de faţă, cel al incendiului de la Ferma Dacilor, ISU Prahova a anunţat că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Numărul celor decedaţi a ajuns la cinci.

„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului şi au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu”, transmit reprezentanţii ISU Prahova.

În momentul izbucnirii incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor erau cazate 26 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO