ZF News

Opinie Octavian Bădescu, fondatorul companiei de consultanţă şi intermediere imobiliară Freedom Group: Cum ne salvăm puterea de cumpărare?

Opinie Octavian Bădescu, fondatorul companiei de...
26.10.2023, 11:38 315

Cum isi pot pastra salariile si pensiile romanilor puterea de cumparare?

Aceasta este o intrebare care preocupa o mare majoritate, mai ales in actualul context inflationist.

Preturile cresc continuu, iar salariatii si pensionarii sunt nevoiti in tot acest timp sa stea la mana politicienilor, asteptand indexari si cresteri de puncte de pensie.

Aceasta situatie este anormala, mai mult decat atat – este incorecta si este jignitoare.

Nu salariatii si nu pensionarii au generat deficite bugetare si nu ei au decis ca acestea sa fie acoperite prin expansiune monetara fara acoperire si prin imprumuturi.

Marea majoritate a romanilor sunt fortati sa achite nota de plata a devalorizarii banilor, pentru ca nu preturile au crescut, ci puterea de cumparare a banilor lor le-a fost scazuta.

Salariatii, pensionarii, proprietarii de imobile, toate aceste categorii beneficiaza de venituri fixe (salarii, pensii, chirii), care cresc incert, greu, ultimele si doar daca angajatorii, statul sau chiriasii sunt de acord.

Nici proprietarii de afaceri nu o duc prea bine, pentru ca, pana ajung eventualele dividende crescute la ei, acestia au platit de mult preturile marite, mai ales la mancare, combustibil si utilitati. Deci toate aceste categorii sunt victimele inflatiei, o inflatie generata practic de politicieni.

Desigur ca solutia consta in reglementari pe mai multe paliere (privind masa monetara sau sanctionarea politicienilor pentru deficite), reglementari de natura a nu mai face posibile maniere de actiune de o responsabilitate si o echitate, cel putin discutabile. Este necesar si ca oamenii sa le ceara. Acestea ar reprezenta “preventia”.

Dar, daca boala s-a instalat la nivelul monedei - la nivelul sangelui care iriga sistemul economic, exista si un posibil “tratament”, care sa atenueze simptomele, manifestarile si poate chiar sa vindece.

Necesara si ideala pentru majoritatea oamenilor ar fi introducerea in legislatia care reglementeaza salarizarea, pensiile si inchirieriile, a unei prevederi care sa mentioneze ca, pe scurt, toate aceste forme de venituri “se vor indexa obligatoriu si automat, lunar, cu rata de evolutie a masei monetare in sens larg, comunicata de catre BNR, ca element de referinta” - pentru ca aceasta este principala sursa a cresterii generalizate a preturilor. Daca nu lunar, cel putin trimestrial sau macar anual.

Ca ordin de marime, e bine sa stiti ca aceasta masa monetara a fost multiplicata de 6 ori in ultimii 15 ani si cu aproape 60 % doar in ultimii 4 ani.

Obiectivul este ca oamenii sa fie realmente protejati de actiunile politicienilor si totodata sa nu mai fie nevoiti sa stea “la mana” acestora pentru compensarea prejudiciilor suferite de pe urma actiunilor lor.

Nu exista problema fara solutie!

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO