ZF News

Regia de Transport Braşov aşteaptă venituri mai mari cu 11% în 2015

Regia de Transport Braşov aşteaptă venituri mai mari...

Autor: Ioan Dornescu

19.05.2015, 00:03 172

Veniturile Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) Braşov, unul dintre primii zece transportatori publici de persoane prezenţi pe piaţă, au scăzut cu 3% anul trecut, la 67,8 milioane lei (15,4 milioane euro), cheltuielile raportând un regres similar, până la 63,7 milioane lei (14,4 milioane euro). Pentru acest an, R.A.T. Braşov a programat venituri de 75,6 milioane lei, în creştere cu 11%, din care subvenţiile totalizează 36,2 milioane lei, cu 4,5 milioane în plus faţă de nivelul plătit în 2014.

Regia care asigură transportul public de persoane din oraşul Braşov are un parc alcătuit din 210 autobuze şi 32 troleibuze. Autobuzele au o vechime de 3 până la 13 ani, în vreme ce troleibuzele au ieşit pe poarta fabricii acum trei decenii, vechimea lor fiind cuprinsă între 26 şi 33 de ani.

În ultimii cinci ani au fost cumpărate 21 de troleibuze second hand şi 15 autobuze noi. Cea mai recentă achiziţie de mijloace de transport în comun realizată de R.A.T. Braşov datează de anul trecut şi a vizat 10 troleibuze, pentru un preţ de 1,1 milioane lei, fără TVA.

„R.A.T. Braşov intenţionează să achiziţioneze în cursul anului 2015 un număr de 85 de autobuze noi, echipate cu motoare EURO 6, precum şi 10 troleibuze noi. Pentru finanţarea acestei achiziţii, R.A.T. Braşov şi Primăria Municipiului Braşov poartă negocieri în vederea contractării unui împrumut de la B.E.R.D.”, au comunicat, la solicitarea ZF, reprezentanţii transportatorului.

Preţul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun ale R.A.T. Braşov este de 2 lei, excepţie făcând preţul biletului spre Poiana Braşov, care este de 4,5 lei. Preţul unui abonament lunar pe o linie este de 55 de lei, iar al unuia pe două linii se ridică la 93 de lei.

 „Nu intenţionăm modificarea tarifelor în acest an, datorită implementării sistemului de management informatic al transportului în comun. Trebuie menţionat şi faptul că, începând cu data de 1 iulie, ca etapă a implementării proiectului de ticketing, va fi aplicată o nouă politică tarifară, a cărei principală componentă se referă la stabilirea valabilităţii unei călătorii, pntru care se validează un bilet la o perioadă de 50 de minute, indiferent de numărul de transbordări”, potrivit sursei citate.

R.A.T. Braşov a efectuat 52,2 milioane de călătorii anul trecut, pentru 2015 fiind preconizată o creştere de 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO