ZF News

Surpriză de la Apple: Într-un eveniment neobişnuit, gigantul american lansează un nou chip ultra-rapid, precum şi o nouă linie de laptopuri Macbook Pro

Surpriză de la Apple: Într-un eveniment neobişnuit,...

Autor: Daniel Belu

31.10.2023, 16:35 12646

Apple a anunţat luni, în cadrul unui eveniment de lansare nocturn neobişnuit, noi procesoare PC, laptopuri MacBook Pro şi un nou model iMac, conform CNBC.

Înainte de sezonul cumpărăturilor de sărbători, noile procesoare vor reîmprospăta gama Mac a Apple, ale cărei vânzări au scăzut cu 7% în trimestrul din iunie, pe fondul încetinirii vânzărilor de PC-uri la nivel mondial.

Noile computere, inclusiv modelele MacBook Pro şi iMac, vor fi puse în vânzare săptămâna viitoare şi au acelaşi design ca şi modelele de anul trecut, doar că vin echipate cu noile procesoare. iMac-ul Apple nu a mai fost împrospătat din aprilie 2021, iar modelele sale MacBook Pro au primit un upgrade de procesor în ianuarie. Apple a lansat, de asemenea, un laptop MacBook Air cu diagonala de 15 inchi în iunie.

În cadrul evenimentului de lansare cu tema Halloween, Apple a declarat că noile procesoare reprezintă un upgrade semnificativ, oferind viteze mai mari, o durată de viaţă mai lungă a bateriei şi la vârfurile de gamă, puterea necesară pentru a dezvolta aplicaţii de inteligenţă artificială. Executivii Apple prezenţi la evenimentul de lansare de luni au subliniat că produsele echipate cu noile procesoare sunt semnificativ mai rapide şi mai eficiente decât Mac-urile bazate pe Intel, care au început să fie eliminate treptat în 2020.

Apple a anunţat trei noi procesoare, toate sub sigla M3. Actuala generaţie de cipuri este M2.

Există un model M3 entry-level, un M3 Pro cu 40% mai rapid şi M3 Max cu 250% mai rapid, destinat dezvoltatorilor de inteligenţă artificială şi artiştilor 3D. Apple spune că toate cipurile M3 pot obţine o autonomie de până la 22 de ore pe un laptop. GPU-urile sale de generaţie actuală sunt de 1,8 ori mai rapide decât GPU-urile de pe modelele M2.

Compania susţine că nucleele sale CPU de pe M3 sunt cu 15% mai rapide decât nucleele de performanţă ale CPU M2 pentru sarcini de lucru grele. Procesorul M3 este cu 60% mai rapid decât procesorul său M1, a declarat Apple. Noile cipuri sunt construite folosind tehnologia de 3 nanometri, care este în prezent cea mai avansată tehnologie de fabricare a semiconductorilor de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Produsele echipate cu M3 Max nu vor fi livrate până la sfârşitul lunii noiembrie.

MacBook Pro cu diagonala de 14 inchi actualizat, începe de la 1599 de dolari cu un procesor M3. Modelul de anul trecut pornea de la 1.999 de dolari, dar avea un procesor mai rapid de nivel "Pro". MacBook Pro de 14 inchi cu M3 Pro începe de la 1.999 de dolari sau poate fi actualizat la un M3 Max pentru un cost mai mare.

Un MacBook Pro cu diagonala de 16 inchi actualizat, cel mai mare şi mai puternic laptop al companiei, porneşte de la 2499 de dolari echipat cu M3 Pro sau poate fi actualizat la un M3 Max pentru un cost suplimentar.

De asemenea, modelele MacBook Pro de top cu cipurile Pro şi Max sunt disponibile într-o nouă culoare închisă de aluminiu pe care Apple o numeşte "Space Black". Apple spune că aluminiul folosit pentru laptopuri este anodizat într-un mod care să reducă petele de amprente.

Un iMac de 24 de inci actualizat, începe de la 1299 de dolari. Modelul anterior folosea un cip M1, iar acesta foloseşte un cip M3.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO