ZF Power Summit

(P) Studenţii de la Universitatea Babeş-Bolyai au câştigat finala globală a SAS Curiosity Cup

(P) Studenţii de la Universitatea Babeş-Bolyai au...

Autor: Publicitate

28.04.2023, 16:15 157

► Aceştia au realizat un proiect privind defrişările din munţii României.

Bucureşti, xx aprilie 2023 – Cei trei studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, au câştigat finala globală a competiţiei SAS Curiosity Cup, unde au concurat alături de alte nouă echipe din întreaga lume. Proiectul tinerilor români a folosit soluţia SAS Viya pentru a analiza situaţia defrişărilor din Munţii Carpaţi.

Competiţia SAS Curiosity Cup a reunit echipe de studenţi din întreaga lume, aceştia având ocazia să îşi testeze, în situaţii reale, aptitudinile din domeniul analizei de date. Acest concurs a fost o oportunitate ca tinerii să îşi testeze cunoştinţele din domeniile data science şi analytics, folosind pentru crearea proiectelor soluţiile SAS Viya şi SAS OnDemand for Academics, dar şi alte unelte SAS licenţiate la nivel de universitate.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Prof.univ.dr. psih. Daniel David, m.c. Academia Română a declarat cu ocazia finalizării competiţiei: “UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaştere avansată prin cercetare ştiinţifică, iar în acest proces să educe studenţii şi să genereze aplicaţii inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcţionează bine şi că studenţii UBB sunt foarte bine educaţi pentru a fi generatori de cunoaştere şi inovaţii în societate.”

”Această performanţă vine să confirme o nouă dimensiune a tradiţiei universităţii şi facultăţii noastre, şi anume, de a participa de fiecare dată cu succes la competiţiile internaţionale dedicate studenţilor, fie că sunt organizate de către instituţii academice sau de către companii prestigioase. Mai mult de atât, se demonstrează din nou că parteneriatul cu SAS Romania este unul de anvergură şi cu rezultate foarte bune. – a afirmat Răzvan V. Mustaţă, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

 

Echipa T(h)ree Sentinel, câştigătoare la SAS Curiosity Cup

Marian-Lucian Coţolan, Adina Tilea şi Bianca-Nicoleta Marian sunt cei trei membri componenţi ai echipei câştigătoare T(h)ree Sentinel. Cei trei tineri au fost coordonaţi de către Lect.univ.dr Darie Moldovan, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca. Cercetarea care a adus locul întâi echipei clujene la competiţia SAS Curiosity Cup, în cadrul categoriei Data Analysis, a avut ca subiect clasificarea imaginilor din satelit pentru a detecta defrişările din Munţii Carpaţi.

”Pentru noi, participarea la SAS Curiosity Cup a fost o experienţă nemaipomenită şi suntem foarte bucuroşi că am ajuns în punctul în care putem transmite acest mesaj. Faptul că am câştigat la categoria Data Analysis din cadrul competiţiei este o performanţă remarcabilă pentru echipa noastră; ne-a sporit încrederea şi ne-a validat aptitudinile şi expertiza în domeniul analizei de date. A fost un moment de mare mândrie pentru noi să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite.

Fiecare dintre noi şi-a folosit skill-urile de data analysis pentru a gândi o soluţie privind problema continuă a defrişărilor. În cadrul competiţiei, am putut să demonstrăm abilităţi de colaborare, de gândire analitică şi de inovare.

Suntem recunoscători pentru oportunitatea de care am avut parte şi suntem dornici să învăţăm şi mai multe prin intermediul resurselor puse la dispoziţie de către Academia SAS pentru Data Science”, au declarat cei trei membri ai echipei T(h)ree Sentinel, Marian-Lucian Coţolan, Bianca-Nicoleta Marian şi Adina Tilea.

De asemenea, Lect.univ.dr Darie Moldovan, coordonatorul echipei, spune că ”aflat în poziţia de îndrumător, este întotdeauna îmbucurător să văd cum studenţii excelează atunci când acceptă să-şi asume o provocare. Eforturile depuse de aceştia, atât individual cât şi la nivel de echipă, au fost răsplătite prin acest premiu deosebit şi sunt sigur că cei trei vor continua pe aceeaşi pantă ascendentă şi în carierele lor.

Proiectul nostru, centrat pe urmărirea defrişărilor, reaminteşte că datele şi inteligenţa artificială au puterea de a fi o forţă care să inspire schimbările pozitive în lumea în care trăim.

Cu această ocazie, ţin să transmit sincere mulţumiri către SAS, care a organizat această competiţie, oferind o oportunitate atât de valoroasă studenţilor noştri. Este minunat să vedem cum comunitatea academică se reuneşte şi dezvăluie talentul şi potenţialul incredibile pe care le are următoarea generaţie de analişti de date.”

 

Sistemul gândit de studenţii români, un posibil sprijin pentru autorităţi

”Vestea că echipa de la UBB Cluj-Napoca a câştigat finala globală SAS Curiosity Cup îi bucură nu doar pe studenţi, ci şi pe noi, cei din cadrul SAS. Asta pentru că primim o dovadă importantă că eforturile pe care le depunem în cadrul parteneriatelor cu mediul academic din România dau roade: tinerii care astăzi sunt dornici să înveţe analiza de date iau în serios acest domeniu şi sunt pregătiţi să devină profesioniştii de care avem nevoie mâine”, a declarat Alina Luchian, Academic & Education Territory Lead pentru România la SAS Institute.

Cercetarea echipei T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date conţinând imagini obţinute prin satelit: unul care cuprinde imagini din bazinul hidrografic al Amazonului şi un altul care conţine imagini din patru regiuni de interes ale Munţilor Carpaţi, colectate de către satelitul Sentinel-2. Imaginile au fost pre-procesate şi redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Reţea Neurală Convoluţională (CNN) bazată pe platforma SAS Viya, dar şi un model atent calibrat ResNet50, pregătit în Python.

Concluzia la care a ajuns echipa T(h)ree Sentinel este că metoda de lucru folosită în cadrul proiectului poate reprezenta un punct de pornire pentru sisteme de monitorizare a pădurilor României. Tehnologia poate suplimenta monitorizarea făcută la sol şi poate contribui la diminuarea fenomenului defrişărilor. De asemenea, autorităţile locale sau naţionale se pot folosi de un astfel de sistem pentru a identifica rapid zonele critice în care au loc defrişări importante, pentru a implementa măsuri legale.

###

Despre SAS

SAS este liderul soluţiilor de analytics. Prin servicii şi soluţii software inovatoare, SAS sprijină şi inspiră clienţii din întreaga lume să transforme datele în informaţii valoroase. SAS gives you THE POWER TO KNOW®.

 

Despre UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO