ZF România 100 de ani de business

Conferinţa „România 100 de ani de business“ - 18 septembrie, Oradea. Judeţul Bihor a ajuns pe locul zece ca valoare a exporturilor realizate de companii

Conferinţa „România 100 de ani de business“ - 18...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

11.09.2018, 00:05 341

Companiile din judeţul Bihor au ex­por­tat în 2017 bunuri în valoare de 1,78 mld. euro, nivel similar cu valoarea înregistrată în anul anterior, conform datelor de la Insti­tutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, judeţul Bihor s-a clasat pe locul zece în topul judeţelor (fără municipiul Bucureşti) ca valoare a exporturilor, coborând un loc.

Ziarul Financiar a început să publice o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de con­ferinţe „România 100 de ani de business“.

Evenimentele „România 100 de ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“ sunt organizate cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă EY. Prima oprire a turneului a fost la Braşov, a doua a fost la Constanţa, iar pe 18 septembrie ZF organizează o nouă conferinţă la Oradea.

Seria de conferinţe va continua în acest an în cele mai importante oraşe din ţară.

Pe primele locuri ca nivel al exporturilor se situează Timiş (6,2 mld. euro), Argeş (6 mild. euro) şi Arad (3,4 mld. euro).

Pe de altă parte, importurile sunt mai mari decât exporturile în judeţul Bihor, astfel că deficitul comercial s-a situat anul trecut la aproape 60 mil. euro, fiind aproape dublu faţă de cel din anul anterior. Cel mai mare exportator din judeţul Bihor a fost anul trecut compania Celestica (România), subsi­diara locală a grupului canadian Celes­tica. În judeţul Bihor, Celestica deţine o fabrică de componente pentru echi­pa­mente electro­nice şi un centru de servicii.

Pe locul secund s-a clasat producătorul american de componente electronice Plexus, care are peste 1.000 de angajaţi  pe plan local şi o fabrică de module electronice în parcul  industrial Eurobusiness din Ora­dea, conform celor mai recente date.

Podiumul este completat de Samsung Electronics, sucursala Bihor, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO