ZF Transilvania

Antreprenorii Bogdan şi Tudor Panainte au ajuns în 2023 la afaceri de peste 9 mil. euro cu producătorul de termostate şi detectoare de gaz Homplex

Antreprenorii Bogdan şi Tudor Panainte au ajuns în 2023...

Autor: Laurentiu Cotu

08.02.2024, 17:45 93

Producătorul român de termostate şi detectoare de gaz Homplex, fondat în 2013 de antreprenorii Bogdan şi Tudor Panainte, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 45 mil. lei (aproximaiv 9,1 mil. euro), în creştere cu 37% faţă de anul anterior. Pentru anul în curs, compania şi-a construit strategia de business pe un scenariu prudent, care prevede o creştere estimată a afacerii de 15%, peste pragul de 50 mil. lei (aproximativ 10 mil. euro), pe fondul schimbărilor legislative cu impact nefavorabil pentru activitatea din unele domenii beneficiare, dar şi a contextului geopolitic intern şi internaţional.

’’În 2023 ne-am concentrat pe dezvoltarea şi consolidarea businessului, ceea ce a dus la o creştere a afacerii peste nivelul de 25% estimat iniţial. Deşi anul trecut a fost un an mai dificil decât anticipasem, ne bucurăm că menţinerea strategiei de R&D şi investiţiile pe care le-am continuat pe direcţia inovaţie au dat roade.’’, a declarat Bogdan Panainte, CEO şi cofondator al Homplex, într-un comunicat de presă.

În ultimii cinci ani, Homplex a investit peste 1 milion de euro în dezvoltarea de soluţii de control şi eficienţă energetică, precum termostatul smart NX1, soluţii radio de detecţie a gazului metan şi firidele din compozit pentru contoarele de gaz. În 2023, compania a finalizat proiectul prin care termostatul inteligent Homplex NX1 a devenit compatibil cu Google Home şi Google Asistant. Anul acesta, Homplex va continua dezvoltarea portofoliului de produse cu un grad ridicat de tehnologie şi inovaţie, menţinând procentul alocat investiţiilor în cercetare-dezvoltare la 3% din veniturile anuale.

’’Revoluţia tehnologică a adus schimbări semnificative şi în domeniul utilităţilor, unde chiar cele mai mici îmbunătăţiri sau inovaţii pot aduce beneficii substanţiale într-un sistem integrat. Aspectele de siguranţă, eficienţă şi confort sunt esenţiale, fiind îmbunătăţite prin tehnologii care optimizează consumul de energie sau gestionează resursele într-un mod mai inteligent, iar costurile sunt convenabile’’, a spus Bogdan Panainte.

Homplex are un portofoliu de peste 1.500 de produse, import şi produse proprii, acestea fiind distribuite, atât prin contracte directe cu marii operatori de gaze naturale, cât şi prin intermediari, retaileri specializeţi home&deco. În 2022, compania a devenit primul producător de termostate smart din România, iar anul trecut a observat o creştere a interesului clienţilor pentru firidele din compozit, o soluţie tehnologică folosită la instalaţiile de gaze. Compania are parteneriate cu marii distribuitori de gaze din România, dar şi cu retailerii specializeţi home&deco, 40% dintre produsele sale fiind destinate clienţilor industriali şi 60% pieţei rezidenţiale.

Homplex a fost fondată în anul 2013 de antreprenorii Bogdan şi Tudor Panainte, fiind iniţial un distribuitor de termostate şi detectoare de gaz. Compania a început cu un capital iniţial de câteva sute de mii de euro, iar, în prezent, a devenit producător, furnizor şi integrator de soluţii smart home şi echipamente inovative pentru industriile de gaz şi de apă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO