ZF Transilvania

Basescu si Alianta iau Capitala

Basescu si Alianta iau Capitala
07.06.2004, 00:00 18

Traian Basescu, liderul PD, a castigat din primul tur functia de primar general al Capitalei, iar Alianta PNL-PD a obtinut majoritatea in Consiliul General la Bucuresti, potrivit unor sondaje efectuate la iesirea de la urne.
La cererea TVR si Antena 1, Metro Media Transilvania, INSOMAR si CURS au stat de vorba cu alegatorii, dupa ce acestia si-au exprimat voturile. Astfel, la ora inchiderii editiei ZF, sondajele aratau ca Traian Basescu a obtinut peste 59,3% si, respectiv 59,6% din voturi, in timp ce principalul sau contracandidat, Mircea Geoana, reprezentand PSD, a obtinut peste 29,6% si respectiv 29,8%.
Alianta PNL-PD a castigat si majoritatea in Consiliul General al Capitalei nemaiavand nevoie sa se alieze cu alta formatiune pentru a-si impune vointa politica. Sondajele arata ca Alianta  are 54,2% si respectiv 53,6%. PSD se situeaza la o distanta de 20 de procente fata de Alianta in ambele sondaje. La primariile de sector, se va organiza al doilea tur de scrutin cu exceptia sectorului 5, unde Marian Vanghelie a obtinut peste 50%. 
Pentru celelalte sectoare, candidatii Aliantei la primarie sunt pe primul loc, cu exceptia sectorului 2, unde reprezentantul PSD s-a clasat primul.
Pentru prima data in ultimii ani, Gheorghe Funar a iesit din competitie. Primarul de Cluj va fi ales in al doilea tur, care se va disputa intre Ioan Rus - PSD - si Emil Boc - PD. Lupta intre ei va fi foarte stransa, intrucat este o diferenta de doar 5 procente. Rus a avut 41,1%, iar Boc, 35,6%. Este important, in turul al doilea, catre cine se vor reorienta alegatorii traditionali ai PRM si ai UDMR. In urmatoarele doua saptamani este, de asemenea, important pe cine anume va incuraja Gheorghe Funar dintre cei doi candidati, cel al PSD si cel al Aliantei. Si la Cluj, Alianta s-a clasat pe primul loc la Consiliul judetean, o performanta realizata in premiera si pentru PD si pentru PNL. Locul al doilea este ocupat de PSD.
La Timisoara, reprezentantul PNTCD, Gheorghe Ciuhandu,  primar in functie, a obtinut inca un mandat din primul tur cu un procent similar cu al lui Basescu-66,7%, urmatorul candidat, de la PSD, obtinand abia 14%.
PSD obtine totusi doua mari orase - reprezentantii sai au castigat la Iasi si la Constanta.
Traian Basescu, cel care a fost locomotiva Aliantei in aceste alegeri, a comentat rezultatul votului: "bucurestenii si-au luat Capitala inapoi din mana unui partid care a facut din administratie un mijloc de a drena banii publici".
Adrian Nastase a vorbit in numele PSD, un partid care nu si-a atins unul dintre dezideratele pentru aceste alegeri - acela de a castiga marile orase. Liderul PSD i-a felicitat pentru victorie pe toti cei care au iesit din primul tur, a vorbit despre victoria PSD si a facut cateva promisiuni electorale, cum ar fi dublarea pensiilor si a salariului minim pe economie.
Cel care va stabili al doilea tur de scrutin este Biroul Electoral Central, institutia care ofera primele rezultate partiale oficiale in cursul zilei de astazi. In localitatile in care nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritate de peste 50% din voturi, se va organiza un al doilea scrutin, proramat, dupa lege, pe 20 iunie.
Prezenta la vot a cetatenilor a fost destul de redusa. Astfel, pana la ora 17,00, ieri votasera 38% dintre cei 17,5 milioane de romani cu drept de vot. Unele dintre cele mai reduse prezente la urne s-a inregistrat la Bucuresti, unde la aceeasi ora pe care am luat-o ca reper, se prezentasera doar 29%, la fel ca in judetul Timis. La Satu Mare au fost 32% prezenti la aceeasi ora, in timp ce in Moldova se dusesera sa-si aleaga edilii, pana dupa-amiaza, in medie peste 40% dintre cei care au drept de vot. La Botosani, s-au prezentat 46% dintre votanti, in Neamt, 40%, la Suceava, 42%.
In Ardeal, prezenta la vot a fost, in medie, sub 40 de procente. Recordul in materie de prezenta la urne a fost inregistrat, ieri, pana la aceeasi ora 17,00, in judetul Ilfov.
adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24