ZF Transilvania

Napomar revizuieste in scadere cu 56% bugetul din acest an

22.07.2009, 15:58 94

Compania Napomar din Cluj-Napoca, producator de masini-unelte si subansambluri mecanice, a anuntat revizuirea in scadere a estimarilor pentru cifra de afaceri din acest an pana la valoarea de 4,7 mil. euro, mai putin cu aproximativ 56% fata de cat a realizat anul trecut. Compania a incheiat anul 2008 cu vanzari totale de 8,5 mil. euro.

La inceputul acestui an, conducerea Napomar estima pentru 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 8,5 mil. euro, in stagnare fata de anul trecut, insa datorita crizei financiare compania si-a revizuit in scadere estimarile pentru anul in curs.

"Pe baza comenzilor in derulare si a cererilor primite de la clienti preconizam ca pana la finele anului 2009 vom realiza o cifra de afaceri de aproximativ 4,7 milioane de euro. Piata in domeniul nostru de activitate a inregistrat o cadere neasteptata. Criza financiara ne-a afectat atat prin scaderea volumului de comenzi, cat si a valorii acestora, clientii nostri fiind obligati sa reduca comenzile sau chiar sa renunte la acestea, motivand stocuri mari de produse", a declarat pentru ZF Transilvania Liviu Potra, directorul general al companiei Napomar.

Napomar a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 2,2 mil. euro, in scadere cu 53% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele sase luni din 2008 compania clujeana a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 4,6 mil. euro. In 2007 cifra de afaceri realizata de firma clujeana a fost de 7,8 mil. euro.

"Criza economica ne-a obligat sa restructuram in primul semestru din acest an o parte din personal, astfel ca in momentul de fata avem 257 de angajati, fata de 376 de salariati la finele anului trecut", a spus Liviu Potra. 

Compania Napomar produce masini de rectificat de dimensiuni mici si mijlocii, masini-unelte in colaborare cu firme din Belgia, Spania si Italia, subansambluri mecanice si piese componente pentru diferite utilaje tehnologice si efectueaza reparatii si modernizari pentru orice tip de masini-unelte, activitatile firmei desfasurandu-se in cadrul fabricii din Cluj-Napoca.

Ponderea exportului reprezenta anul trecut 95% din totalul cifrei de afaceri a firmei Napomar, principalii parteneri de desfacere a produselor companiei pe piata externa fiind din Italia, Spania, Olanda, Belgia si Germania. La inceputul acestui an conducerea Napomar a anuntat pentru perioada 2009-2011 un program de investitii de aproximativ 12 mil. euro in vederea retehnologizarii fabricii din Cluj.

"Consideram ca in anii viitori, prin programul de modernizare si dezvoltare care se va derula, compania noastra va reusi sa depaseasca situatiile dificile create de criza financiara internationala pe piata", a spus Liviu Potra.

Compania Napomar a fost infiintata in anul 1973 avand denumirea de "Fabrica de Masini de Rectificat", cu principal domeniu de activitate producerea masinilor de rectificat si a echipamentului hidraulic specific acestora. In 1991 firma s-a inregistrat la O.R.C. ca societate pe actiuni cu capital integral de stat, cu denumirea S.C. Napomar S.A, iar din anul 1998 majoritatea actiunilor companiei Napomar au fost preluate de catre SIF Banat-Crisana, firma devenind societate comerciala cu capital integral privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO