ZF Transilvania

Napomar revizuieste la 8,6 mil. euro cifra de afaceri pentru 2008

18.12.2008, 18:34 25

Compania Napomar din Cluj-Napoca, producator de masini-unelte si subansambluri mecanice, a realizat în primele zece luni din acest an o cifra de afaceri de peste 7,5 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari de 17% fata de perioada similara a anului trecut.

Cu toate ca oficialii Napomar estimau la începutul anului în curs o cifra de afaceri pentru 2008 de 9,1 mil. euro, în crestere cu aproximativ 17% fata de anul 2007, reprezentantii companiei au anuntat în prezent ca vor încheia anul cu vanzari totale de aproximativ 8,6 mil. euro, în crestere cu peste 9% fata de 2007. Compania a încheiat exercitiul financiar 2006-2007 cu o cifra de afaceri de 7,8 mil. euro.
"Evolutia pozitiva a vanzarilor Napomar în primele zece luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut a avut la baza investitiile realizate în vederea cresterii capacitatilor de productie, contractele de colaborare pe termen mediu si lung, dar si diversificarea portofoliului de produse al companiei", a declarat pentru ZF Transilvania Liviu Potra, directorul general al Napomar.
Reprezentantii companiei clujene spun ca, la fel ca si alte companii care au ca piata de desfacere tarile din Uniunea Europeana, si firma Napomar este afectata într-o oarecare masura de criza financiara.
Potrivit reprezentantilor companiei Napomar, pana în momentul de fata nu s-au facut disponibilizari, numarul total de angajati ai firmei clujene fiind în prezent de 375 de oameni. Compania a întampinat în primul semestru al acestui an probleme în acoperirea locurilor de munca cu personal calificat, fiindca piata fortei de munca nu a ofertat în aceasta perioada de timp suficienti specialisti în domeniul aschierii metalului (strungari, frezori, rectificatori) si nici în domeniul asamblarii produselor metalice (lacatusi, lacatusi confectii metalice, sudori).
"Vom purta discutii în perioada urmatoare de timp în vederea analizei si stabilirii unor directii de atenuare a efectelor crizei financiare în 2009. Produsele companiei noastre se adreseaza în general pietei investitionale din diverse sectoare ale economiei si nu consumului populatiei, motiv pentru care în acest an productia Napomar este asigurata de contracte'', a afirmat Liviu Potra.
Compania a anuntat în acest an un program de investitii în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, în vederea retehnologizarii fabricii din Cluj. Programul investitional se va derula în intervalul 2008-2011 si va genera, potrivit conducerii Napomar, în anul 2012 o cifra de afaceri de peste 14 milioane de euro si o crestere a ratei profitului de la 7% în prezent la 10%.
"Vom investi în urmatorii trei ani în înlocuirea utilajelor uzate si achizitionarea unor masinarii noi, productive, în vederea extinderii posibilitatilor tehnologice si cresterii calitatii executiei produselor. Programul investitional prevede si modernizarea utilajelor existente, sursele de finantare provenind din atragerea de fonduri structurale alocate'', spune directorul companiei clujene.
Exportul reprezinta 95% din totalul cifrei de afaceri a firmei, principalii parteneri de desfacere a produselor companiei pe piata externa fiind din Italia, Spania, Olanda, Belgia si Germania.
Compania Napomar a fost infiintata in anul 1973 avand denumirea de "Fabrica de Masini de Rectificat'', cu principal domeniu de activitate producerea masinilor de rectificat si a echipamentului hidraulic specific acestora. Din anul 1998 majoritatea actiunilor companiei Napomar a fost preluata de catre SIF Banat-Crisana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO