ZF Transilvania

Primăria Oradea investeşte peste 16 mil. euro în realizarea unui pasaj subteran în zona magazinului Crişul

Primăria Oradea investeşte peste 16 mil. euro în...

Autor: Laurentiu Cotu

29.06.2023, 17:20 2449

Primăria Oradea are în plan un proiect de investiţii de aproximativ 81,2 mil. lei (16,4 mil. euro) pentru construcţia unui pasaj subteran în zona magazinului Crişul. În vederea realizării acestui proiect, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi coridorul de expropriere pentru obiectivul de investiţii ’’Coridor de mobilitate Magheru - Republicii, etapa 1’’. Proiectul are ca scop decongestionarea traficului în intersecţia aflată în zona respectivă. Lungimea tronsonului amenajat va fi de 930 de metri, din care pasajul propriu-zis va avea 340 de metri, cu rampa de 128 de metri, iar lăţimea unei benzi/rampă de urcare-coborâre de 4 metri, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea. Proiectul urmează să fie depus spre finanţare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, existând deja contract de finanţare din fonduri nerambursabile pentru serviciile respective.

’’Prin acest proiect ne dorim ca transportul în comun, în municipiul Oradea, să aibă prioritate, astfel încât, după ce toată zona va fi reabilitată, să se circule fluent. Nufărul- Cantemir are deja bandă dedicată pentru tramvaie, Magheru-Gară va avea tot bandă dedicată pentru tramvaie, pe Calea Aradului şi pe Atelierelor se întâmplă la fel, ne va mai rămâne doar b-dul Decebal pe care va trebuie să-l rezolvăm din acest punct de vedere al priorităţii mijloacelor de transport în comun’’, a declarat Florin Birta, primarul muniipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

În cadrul aceluiaşi proiect se va reabilita suprafaţa carosabilă, iar spaţiile pietonale şi trotuarele aferente se vor mări. Totodată, vor fi realizate piste de biciclete şi se vor înlocui stâlpii de susţinere a firului de contact al tramvaielor şi stâlpii de iluminat. De asemenea se va reabilita piaţeta pietonală din B-dul Magheru, se vor moderniza staţiile de tramvai şi autobuz, va fi reabilitată reţeaua de utilităţi şi vor fi amplasate mobilier urban, coşuri de gunoi şi rastele pentru biciclete. Licitaţia pentru adjudecarea execuţiei lucrărilor ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an, iar lucrările propriu-zise ar trebui să înceapă în a doua jumătate a anului viitor, potrivit comunicatului de presă transmis de primăria Oradea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO