ZF Transilvania

Producătorul de mobilă Sortilemn Gherla, controlat de austriacul Michael Brandhuber, la un pas de 40 mil. euro cifră de afaceri în 2022

Producătorul de mobilă Sortilemn Gherla, controlat de...

Autor: Laurentiu Cotu

13.06.2023, 17:57 190

Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, controlat de austriacul Michael Brandhuber, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 195,3 mil. lei (39,6 mil. euro), în creştere cu 6,5% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de aproximativ 3,6 mil. lei (747.000 de euro), mai mult cu 62% faţă de anul precedent, când producătorul de mobilă din Gherla a realizat un câştig net de 2,2 mil. lei (461.500 de euro), potrivit datelor publice. Compania a ajuns în 2022 la un număr mediu de 577 de angajaţi.

Sortilemn este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de mobilier din elemente mulate din placaj, combinate cu elemente masive, metal, textil şi plastic din România. La fabrica Sortilemn din Gherla, judeţul Cluj, se produc fotolii, scaune de birou, scaune de bucătarie, dar şi mobilier pentru copii. Sortilemn este unul dintre furnizorii locali importanţi ai IKEA, de la care retailerului suedez cum­pără atât mobilă, cât şi deco­raţiuni. Clienţii sunt din diverse ţări din Uniunea Europeană, dar şi din Canada, Japonia şi Asia de Sud-Est, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Sortilemn este una dintre cele mai vechi fabrici de mobilă de pe piaţa locală, bazele sale fiind puse în 1961, la acea vreme sub denumirea de Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL). În 1999 fabrica a fost privatizată, iar de la acel moment investiţiile derulate s-au ridicat la 20 mil. euro. La momentul privatizării, cifra de afaceri a fost de 4 milioane de euro, ajungându-se anul trecut la apoximativ 40 de milioane de euro. Acţionarul majoritar al companiei este omul de afaceri austriac Michael Brandhuber.

România a exportat în 2022 mobilă în valoare de 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, arată datele de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Astfel, exporturile au continuat să crească în valoare, singurul an din ultimii zece în care livrările peste ho­tare au făcut un pas în spate fiind 2020, a­tunci când pandemia a dat economiile lumii peste cap şi a ţinut închise magazinele de mobilă şi consumatorii departe de acestea. În plus, multe fabrici au fost închise în a­ceastă perioadă din cauza lipsei de comenzi iar unele au fost nevoite să concedieze oameni şi să-şi restrângă activitatea.

Principala ţară de export este Ger­mania, acolo unde fabricile locale au trimis mobilă în valoare de peste 440 de milioane de euro. Vestul Europei reprezintă princi­pala zonă de destinaţie a produselor de mo­bilier care trec graniţa României, astfel că în top se mai află şi Franţa, dar şi Italia. Acestea sunt urmate în clasament de Cehia şi Olanda. De altfel, produsele vândute pe aceste cinci pieţe reprezintă ju­mătate din valoarea produselor de mobi­li­er trimise peste hotare de România.

Cei mai mari exportatori de mobilă sunt şi cei mai mari producători. Astfel, con­form ultimelor date în clasamentul ce­lor mai mari exportatori se află Aramis Invest, Ecolor, PGS Sofa&Co, Italsofa, Ta­paro sau Ada Fabrica de Mobilă. Fabri­cile româneşti sunt importanţi furnizori şi pentru retaileri precum IKEA sau JYSK, în special pentru magazinele din Europa.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO