Ziarul de Duminică

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin

100 de milioane de dolari pentru aniversarea Anului Chopin

Autor: Parau Oltea Serban

09.09.2010, 23:33 26

O vizită la casa din Żelazowa Wola în care s-a născut FryderykChopin în vreme de toamnă timpurie, într-un spaţiu în care muzicachopiniană se aude din copaci şi dintre statui, te face să plonjeziîntr-un timp în care altele erau valorile ce contau.

Pentru polonezi, deşi trăiesc, ca şi noi, în tumultuosul an2010, stările pe care Chopin a fost primul care a avut curajul săle clameze în urmă cu aproape două secole, patriotism, dragoste,romantism, par a avea încă sens. Iar Chopin rămâne un simbolnaţional. În plus, toate acestea nu sunt lăsate la statutul devorbe. Se concretizează într-o investiţie de 100 de milioane dedolari finalizată în 2010, anul bicentenarului, în care ceea cecontează este ca lumea întreagă să-şi amintească de faptul căChopin a fost polonez şi şi-a petrecut jumătate din viaţă în ţaraîn care s-a născut.
Povestea poloneză a Anului Chopin se petrece în parcuri sau înmuzee, pe străzi sau în lifturi, în avion sau pe telefoanelemobile. Scriu aceste rînduri în Grădinile Łazienki Królewskie -Palatul de pe Insulă, unde sute de oameni se strâng pentru al51-lea an consecutiv duminica, din iunie până în septembrie, îndreptul monumentului lui Fryderyk Chopin, pentru a asculta unrecital în aer liber susţinut de un pianist străin sau polonez.Intrarea este liberă, iar băncile aflate între rândurile detrandafiri sunt pline, ca de altfel şi peluzele însorite, chiardacă soarele nu mai este atât de generos ca în luna august.

Chopin pe instrumente istorice
Atunci, Varşovia a găzduit ediţia a şasea a Festivalului "Chopin şiEuropa sa", eveniment care îşi propune din 2005 pe de o partepoziţionarea lui Chopin în context european şi între valorile cucare a interacţionat de-a lungul vieţii, iar pe de altă parteaducerea la lumină a unor interpretări Chopin pe instrumenteistorice, anume Erard şi Pleyel, de la începutul secolului alXIX-lea.
De altfel, una dintre realizările pregătite timp de 5 ani şiconcretizate în 2010 într-o casetă cu 21 de CD-uri intitulată "TheReal Chopin" constă tocmai în înregistrările operei sale pe astfelde instrumente istorice, coordonate de Stanislaw Leszcyznski, celcare, de altfel, este şi directorul festivalului de vară. Aceste 24de ore de muzică vor fi accesibile şi ascultătorilor din Româniaprin intermediul Radio România Cultural şi online în streaming livepe www.radiocultura.ro şi www.radioromaniacultural.ro, de la orazero a zilei de 2 octombrie până la ora 24 a aceleiaşi zile,într-un maraton Chopin ce coincide cu ziua inaugurării la Varşoviaa Concursului Internaţional "Chopin", ediţia a XVI-a.

100 de milioane de dolari pentru AnulChopin
Impresionanta sumă investită de statul polonez în bicentenarulChopin s-a concretizat şi în realizări de altă natură decât celepur sonore şi anume refacerea parcului şi muzeului de la ŻelazowaWola, respectiv a Muzeului Chopin de laVarşovia, care, de lareinaugurarea din 1 martie 2010, este considerat cel mai modernmuzeu biografic din lume.
Am văzut, am pipăit şi am auzit acest muzeu, am apăsat toatebutoanele, am pus în funcţiune toate gadgeturile video şi audio pecare le-au gândit cei doi italieni care au proiectat muzeul pe celecinci niveluri ale sale… Cert este că e vorba despre un discursaccesibil şi interesant deopotrivă pentru adolescenţi şi pentrupublicul matur.
Popularitatea lui Chopin în Polonia este, probabil, firească, darincredibila sa imagine pozitivă pe întregul glob, faptul că lumeaîl percepe atât de diferit, este un fenomen cu totul special. 120de cărţi apărute inclusiv în ţările arabe sau în cele din Americade Sud, faptul că există comitete aniversare Chopin în 30 de ţăriale lumii, inclusiv Coreea sau China, care au început aniversareaîncă din 2009… toate acestea au o doză de incredibil.
Arhitectura aniversării în care s-au invesit 100 de milioane dedolari a fost bazată pe trei piloni, ne-a spus preşedinteleComitetului Aniversar Chopin 2010, Waldemar Dąbrowski, fostministru al culturii, actualmente director al Operei din Varşovia.Primul pilon se referă la construcţiile concrete, precum muzeulbiografic bazat pe respectul pentru obiect şi pe utilizareamultimedia a celor mai moderne mijloace, clădirea modernă de 7etaje care găzduieşte actualmente toate organizaţiile Chopin,publice şi private sau renovările de la Zelazowa Wola. Al doileaeste festivalul din luna august, care a avut în program 56 deconcerte, "Chopin şi Europa sa" şi, în afară de muzică clasică acuprins seri de jazz sau pop. În final, între 2 şi 23 octombrie,cel de-al treilea reper este Concursul Internaţional "Chopin", ceamai veche competiţie muzicală din lume, datând din 1927.
Şi în România se aniversează Anul Chopin, iar evenimentele care neaşteaptă nu sunt puţine. O primă recomandare este reîntâlnirea cupianista de origine română Luiza Borac, pe 8 octombrie, la SalaRadio, alături de Orchestra Naţională Radio, şi în recital pe 13octombrie, în cadrul seriei de recitaluri "Chopin… şi nunumai".


Fotografiile 1-4 au fost realizate de Wojciech Grzędziński.Copyright: Narodowy Instytut Fryderyka Chopina. Fotografiile 7 şi 8va oferă imagini din Muzeul Chopin. Fotografia 10 este semnata deMartha Argerich si Misha Maysky


OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi criticmuzical, actualmente redactorul-şef al postului public RadioRomânia Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particularRadio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale înZiarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şia articolelor privind compozitorii români pentru Larousse -Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicalăa Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilorşi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii,printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic alConsiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentruPublicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniaîn 2006.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO