Ziarul de Duminică

1921. Culise regale (II)

1921. Culise regale (II)

Regele Ferdinand la deschiderea primului Parlament al Romaniei Mari

16.02.2007, 16:50 89

Alte pagini din insemnarile fostului conducator al Bibliotecii Palatului Regal ne introduc in framantarile politice de la Curte, legate de confruntarile dintre guvernanti (Cabinetul prezidat de generalul Al. Averescu) si opozitia in randul careia liberalii condusi de I.I.C. Bratianu nu priveau cu ochi buni iesirea de sub controlul lor a sefului guvernului. Se faceau felurite calcule pentru noi combinatii ministeriale. Regele Ferdinand era confruntat si cu o delicata situatie privind legaturile sale cu papa si cu Biserica catolica. Pentru ca isi botezase copiii in religia ortodoxa, era amenintat ca nu i se va ridica sanctiunea papala (excomunicarea). Urmarim demersurile Nuntiului papal pentru solutionarea crizei si tesaturile de intrigi in jurul acestui act cu implicatii multiple. (Ioan Lacusta)

26 martie. Printul Stirbei e furios ca Basset i-a schimbat scrisoarea Regelui pentru Papa, sub cuvant ca era prea umilitoare.
- Auzi, el sa ma invete demnitatea. O sa-i spun Regelui ca alta data ma voi feri a ma expune la asemenea mediatii, iar Nunciului papal ii voi spune ca schimbarile sunt facute de un protestant cu sotie evreica.
Mi-a citit textul scrisorii din care am vazut ca doua conditii erau de indeplinit: 1) publicarea in ziare a impartasirii Regelui anul trecut (maresalul Curtii Catargi a uitat); 2) incercarea de a catolici pe fete la majorat.

28 martie. Nunciul papal a fost in audienta la Rege sambata 26 martie.
Ministrul Misu imi cere numarul din 24 martie al ziarului Patria din Cluj, in care se spune ca deputatul (Virgil) Magiaru (Madgearu - n.r.) a fost chemat de M.S. Regele in audienta spre a-i arata dovezile impotriva ministrului (Constantin) Argetoianu (banuit de afaceri oneroase) si ca in curand se vor vedea urmarile.

5 aprilie. Scurta rafuiala cu Emil Panaitescu (clasicist, viitor conducator al scolii Romane de la Roma), pornita de la atacul din Infratirea (Cluj) in data 31 martie.
- Nu duci o treaba la capat si te apuci de alta. Cand cu doctoratul in strainatate, te tineai de conferinte de propaganda, cand cu catedra la 'Vasile Lupu', fugeai la Bucuresti, sub cuvant ca pregatesti doctoratul, care nici macar acum nu este pregatit. In timpul razboiului nu visai decat un birou de presa in strainatate sau un post la Legatiunea din Rusia, iar locul studiilor il tineau traducerile din limba engleza a Reginei.
- Dumneata vroiai sa raman la exercitiile de gramatica ale elevilor, neintelegand nazuintele de inaintare a cuiva...
- Ba cred ca pentru un taranist adevarat acolo era campul cel mai roditor si mai potrivit, acolo era pregatirea adevaratilor luminatori si conducatori ai taranimii viitoare.

6 aprilie. (o copie dupa o scrisoare): "Maria Voastra, avand informatii primite ca domnii generali Averescu si Valeanu au luat mita de la consortiul Craven ltd., prin samsarul Nadejde, o suma de aproape 5 milioane lei, pentru care motiv domnul Averescu la insistentele celor mai competenti oameni ai tarii noastre a declarat ca si-a dat cuvantul (in chestiunea concesionarii Atelierelor C.F.R.) avem onoare a va supune la cunostinta Mariei Voastre ca daca nu interveniti la timp pentru impiedicarea acestei extraordinare spoliatiuni a pungii statului roman, nu numai scaunul domnului general Averescu se va rasturna pentru totdeauna, dar si ordinea statului nostru va fi atat de amenintata prin revolutie, incat nu putem garanta daca insasi situatia tronului Majestatii Voastre va fi mentinuta in siguranta prin alte complicatii pe care noi le intrevedem. Un grup de intelectuali."

Sambata, 9 aprilie. Seceta mare si raceala, din cauza ninsorii de la munte. Domnul Basset spune ca in Elvetia este o seceta nemaiauzita. Lacul Geneva a scazut asa fel, incat se vad urmele locuintelor lacustre. "A iesit la fata piatra aceea pe care-s sapate cuvintele Quand vous me verez, vos yeux plereront (cand ma veti vedea, ochii vostri vor plange)."
Iar Monitorul oficial publica aplicarea anticipata a impozitelor - pe salar, pe venit si pe avere. Trei piei.
Domnul Butculescu zice:
- Cui le dam si pentru ce le dam?
Raspund:
- Le dam acelora pe care i-am lasat sa ajunga acolo; le dam pentru hotiile si risipa ce se face, fara pic de rusine si de raspundere.

13 aprilie. Dimineata la Printul Stirbei, care a fost asara la Regina. I-a spus ca Regele sovaieste, purtat de intrigi. Asculta pe o idioata ca Disseasca, iti poti inchipui ce vederi poate avea despre oameni si situatie. A cautat sa convinga pe rege ca popularitatea lui Take Ionescu creste vazand cu ochii, iar popularitatea generalului Averescu scade. Ce zici de una ca asta?
- Eu ma gandesc ce fel de om este acela ce se poate folosi de asemenea unelte...
- Mos Ghita, esti prea...
Sa-ti mai spun una. Colonelul (V.) Starcea (maestrul de ceremonii al Curtii Regale) s-a dus la Take Ionescu si i-a zis: - Spune-mi ce dorinta si ce planuri ai pentru ca eu ma bucur de intreaga incredere a Regelui. Ce zici?
- El se infatiseaza Regelui ca o persoana cu totul dezinteresata, fara nici o legatura politica sau de rudenie...
- Bine, dar in felul acesta cum putem ajunge la o intarire inlauntru, in aceste timpuri, cand situatia e asa de intunecata in Anglia si Germania?
Dupa-amiaza ii spun convorbirea cu Iorga. Face haz de aprecierea Porcului (Al. Constantinescu) si adauga ca fata de altii a spus: - Partidul Liberal nu mai are oameni ca Ferichidi (M. Pherechide) si Al. Constantinescu.
Stia de schimbarea cartilor de vizita intre Iorga si (I.I.C.) Bratianu. Recunoaste ca au vorbit de un guvern de concentrare sub presedintia Printul Stirbei, dar nu s-a mai dus pe la Iorga ca sa nu creada ca-l trage de maneca. Ma autoriza sa-i dau aceste lamuriri.
Emil Panaitescu imi spune: - Dupa audienta din urma a lui Iorga la Rege (31 martie) Iorga crede ca are pe Rege in buzunar:
1) Ar fi convins pe Rege ca tara are nevoie de un guvern de concentrare;
2) Ar fi hotarat pe Rege sa ceara generalului Averescu ridicarea excluderii deputatilor.
"Epoca" din 13 aprilie zice ca tensiunea intre guvern si Federatie (Federatia Democratiei National-Sociale, alcatuita din Partidul National Roman din Transilvania, Partidul Democrat al Unirii din Bucovina, Partidul Taranesc din Vechiul Regat, Partidul Taranesc din Basarabia si Partidul Nationalist-Democrat al lui Nicolae Iorga) este mai putin accentuata gratie influentei lui Iorga.

18 aprilie. Vine la mine Ioan Nadejde cu traducerea in romana a scrisorii de protestare catra Guvern, trimisa de Spencer, englezul imputernicit pentru concesiunea Atelierelor C.F.R., spre a informa pe Rege mai inainte de a i se acorda audienta prin mijlocirea legatiunii engleze.
Imi da si o brosura tiparita: Raport tehnic asupra situatiunilor reale a Atelierelor C.F.R. de un inginer fost in administratia C.F.R. (12 pagini, la Tipografia Jockey Club).
Am aratat articolul din Patria 19 aprilie 1921, "Primejdia liberalilor", al domnului ministru Misu si parandu-mi ca nu-l va duce la Rege, l-am aratat si domnului Basset, zicand ca-s drepte zisele despre Regele Carol (martirul liberalilor) si numind laude cele spuse despre Regele Ferdinand. A adaugat ca ar fi bine sa-l ceteasca si Regele. Atunci m-am dus la madama Kopkow, prin mijlocirea careia merge la Rege pachetul de ziare, si i-am spus ca acest numar din Patria e bine sa fie recomandat Regelui spre cetire. Am spus si Printului Stirbei ca-i bine sa-l ceteasca, dar vazand ca nu si-a procurat numarul, i-am cumparat eu unul. Cand i l-am dat a zis: - L-am vazut azi-dimineata la Bratianu. Staruiesc din nou a-l ceti in intregime. Peste cateva zile il intreb: - Oare Regele l-a fi cetit?
- Da, l-a cetit si era indignat.
Doctorul (I.) Mamulea (medicul Curtii Regale) zice ca articolul e de-a dreptul amenintator pentru Rege.

23 aprilie. Printul Stirbei, rugat de colonelul Negrei, a vorbit la Cotroceni Regelui si Reginei ca ofiterii de artilerie se vad nedreptatiti de generalui Stratilescu, care sustine pe infanteristi la concursul general. Fiindca artileristii ca specialisti n-au fost la Scoala de Razboi impreuna cu infanteristii, se vad supusi la un concurs special pentru a li se deprecia lucrarile.
Regele a zis ca nu-i adevarat. Regina a zis: - Ba, trebuie sa fie adevarat ca Regele Carol sustinea pe artileristi, iar tu, fiindca n-ai fost artilerist, nu-i mai sustii.
Printul Stirbei a mantuit cu o gluma: - Napoleon I era artilerist fara scoala de razboi!
Printul Stirbei imi spune ca Regele i-a laudat mult pe Titulescu si proiectele lui financiare. Printul Stirbei a recunoscut desteptaciunea si cultura si cinstea lui Titulescu, proiectele lui pot fi mult si bine studiate, dar daca aplicarea lor nu se va putea face... "Impozitele sale sunt asa de grele, incat ma voi vedea silit a incheia multe din intreprinderi, deoarece omul daca vede ca nu-si inmulteste averea prin munca sa se descurajeaza. Dupa aceea trebuie inceput cu economiile, iar nu cu crearea de noi ministere."
Regele:
- Cat de greu am iscalit decretul de numire ca ministru (de Stat la Finante) a lui Dori (Dorimedont) Popovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO