Ziarul de Duminică

Bufniţele şi marea de poveşti/ de Stelian Ţurlea

Bufniţele şi marea de poveşti/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

22.02.2013, 00:01 157

Filip Florian

Toate bufniţele

Editura Polirom

A fost cel mai bine vândut titlu Polirom la ediţia 2012 a Târgului de Carte Gaudeamus. O carte care spune povestea a doi oameni care au norocul să se întâlnească - unul vârstnic şi care îşi povesteşte copilăria din alte timpuri, altul copil, care încă îşi trăieşte copilăria. "Dacă toţi - oamenii declara autorul -, s-ar sătura într-o bună zi de poveşti, cred că sufletele s-ar usca, s-ar topi şi lumea ar arăta ca un pustiu. O asemenea nenorocire n-o să se întâmple însă prea curând. Înaintea ei, cu siguranţă, o să se petreacă alte milioane şi milioane de fapte, şuvoiul vieţii o să curgă mai departe, cu furtuni şi îndrăgostiri, cu boli şi râsete de copii, cu războaie şi prietenii, cu crize financiare şi meri înfloriţi, cu alb, cu negru şi cu infinite nuanţe de gri. Iar faptele, întotdeauna, vor fi urmate de poveşti, de-o mare de poveşti."

Constantin Abăluţă

Viaţa în 3 litere

(istorii cu maşini bucureştene)

Editura Paralela 45

Cu PRE (faţă) de Şerban Foarţă şi PST de Constantin Abăluţă. Un text care a pornit de la plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor. "Text generat de un pretext - spune autorul. Povestiri înşirate pe o aţă nesfârşită. Roman-grafitti. Carte a hazardurilor. Poate fi numit oricum. În fapt, e un mozaic de întâmplări ale omului din zilele noastre: zilele vitezei şi lipsei de măsură. Întâmplările năvălesc peste tine. Care de care mai neaşteptate şi mai absurde. (...) Diversitatea formulelor narative mi s-a impus de la sine. Uneori aici a jucat un rol şi marca maşinilor. Căci una poate povesti un Trabant şi alta un Mitsubishi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO