Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Agatha Christie l-a anticipat pe Hitler

BULETIN DE STIRI / Agatha Christie l-a anticipat pe Hitler
25.08.2009, 15:30 49

Donjonul lui Carol Robert de Anjou va fi restaurat

Muzeul Banatului a incheiat campania de săpături arheologice din curtea Castelului Huniade din Timişoara. După trei luni de lucrări, arheologii au scos la iveală ruinele unui turn medieval vechi de peste şapte secole. Ei cred că acest donjon este de fapt primul castel menţionat la Timişoara, construit de Carol Robert de Anjou in jurul anului 1315, când regele Ungariei s-a refugiat aici şi şi-a stabilit reşedinţa regală. Castelul s-a dezvoltat ulterior, el fiind reconstruit şi completat un secol mai târziu, de Iancu de Hunedoara. Timp de sute de ani, castelul Timişoarei a suferit numeroase modificări şi la un moment dat, turnul vechi a fost dărâmat şi apoi acoperit cu pământ. Aşa a şi rămas până in primăvara acestui an, când arheologii Muzeului Banatului au inceput să lucreze in curtea interioară si au găsit ruinele vechiului turn si urmele care atestau că datarea era corectă: ghiulele de piatră şi vârfuri de săgeţi care stau mărturie bătăliilor duse la castel, dar şi o monedă emisă chiar de regele Carol Robert de Anjou şi pierdută printre zidurile cetăţii. Donjonul va fi restaurat si inclus in circuitul turistic.

 

Stuffstock 2009 cu scena pe plaja si intare libera

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Stufstock (3-5 septembrie), care anul acesta va avea loc la Vama Veche, a fost organizată "un pic pe fugă" - după cum au declarat organizatorii -, insă s-a intors la tradiţia primelor ediţii, cu scenă pe plajă şi intrarea liberă. Editia de anul acesta va fi dedicată artiştilor şi muzicii româneşti. Festivalul se va deschide, in data de 3 septembrie, cu un concert aparte, o colaborare cu Mike Godoroja - proiectul "Balkanic Zeppelin", care ii va avea ca invitaţi pe Marius Mihalache, Corneliu Stroe, alături de Dan Iliescu de la Timpuri Noi, Cezar Popescu, de la Viţa de Vie, şi de grupul de muzică veche românească Trei Parale. Pe aceeaşi scenă cu Balkanic Zeppelin, in deschidere, va urca The Others, una dintre trupele care au debutat la Stufstock in 2007. Seara de 4 septembrie va fi deschisă de un concert extraordinar susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică, alături de Fanfara 10 Prăjini. Şi de data aceasta, invitatul special al lui Ţăndărică este Stelu Enache.

Finalul serii de 4 septembrie ii va aduce in prim-plan pe Mircea Baniciu şi Josef (Ioji) Kappl, alături de colegii lor de trupă Vladi Cnejevici (clape, voce), Teo Boar (chitară electrică şi acustică) şi Cristi Iorga (tobe). PhenomenON, o trupă ai cărei membri nu au mai mult de 17 ani, deschid seara de sâmbătă, 5 septembrie.

Pe scena secundară, plasată la Goblins & Gulag, vor concerta trupe tinere, care nu au mai apărut până acum la Stufstock, dar şi trupe care au mai cântat la ediţiile anterioare pe scena de tinere talente: Blood Print, EVO, Highlight Kenosis, Alternativ Quartet, Tep Zepi, Godmode, Pistol cu Capse, Propaganda, Hush, Nuage, Relative, The Mushroom Story, L'orchestre Roche.

 

Sighisoara, cetatea filmului

Peliculele "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Megatron", de Marian Crişan, se numără printre producţiile care vor rula la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sighişoara (17-20 septembrie), eveniment care işi propune să prezinte filmele româneşti premiate in ţară şi străinătate. Proiecţiile vor avea loc in sala Casei de Cultură "Mihai Eminescu", in timpul zilei, şi in aer liber, in Piaţa Centrală, seara. Intrarea este liberă, in măsura spaţiului disponibil. Printre filmele proiectate se vor număra, de asemenea, "Podul de flori" de Thomas Ciulei, "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "Testimonial" de Răzvan Georgescu, şi "Elevator" de George Dorobanţu. Selecţia de scurtmetraje va cuprinde titluri precum "Radu + Ana" de Paul Negoescu, "Interior. Scară de bloc" de Ciprian Alexandrescu, "Faţa galbenă care râde" de Constantin Popescu Jr, "Valuri" de Adrian Sitaru, "Alexandra" de Radu Jude, "Ştefan" de Stanca Radu. Secţiunea "In Memoriam..." il va omagia pe precursorul oficial al noului val românesc, Alexandru Tatos.

 

 

"Dunam" sau experienta gradinii

Institutul Cultural Român din Tel Aviv a inaugurat, pe 27 august, expoziţia "Dunam",aparţinând artistei israeliene de origine română Yehudit Matzkel. Născută in 1952 in România, Judith Matzkel a studiat artele plastice şi fotografia la Facultatea de Artă a Universităţii din Tel Aviv, la Institutul de Artă Bat Yam şi la Beit Berl College, Kfar Saba. A deschis numeroase expoziţii personale in muzee şi galerii din Israel, in colaborare cu prestigioşi curatori, a participat la expoziţii internaţionale de grup/colective, iar lucrările sale pot fi intâlnite in colecţii private sau publice din Israel şi din alte ţări. Până acum, creaţia artistei Yehudit Matzkel nu a fost cunoscută in România. "Dunam"este o retrospectivă a ultimilor zece ani din activitatea sa. Lucrările propun o serie de imagini din natură, aproape neatinsă de prezenţa omului, un dialog paşnic, o simbioză intre natură şi obiectele retrase din civilizaţia umană in spatiul grădinii. Expoziţia este deschisă in perioada 27 august - 30 septembrie, de luni până vineri, intre orele 10:00-15:00, la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6.

 

 

Romanul nepublicat al Agathei Christie

Manuscrisul unui roman de Agatha Christie, necunoscut publicului larg, a fost descoperit la 30 de ani de la moartea acesteia, in reşedinţa de vacanţă Greenway House, pe care celebra scriitoare de romane poliţiste o deţinea in sudul comitatului Devon. John Curran, un admirator şi specialist in opera Agathei Christie, a identificat ediţii princeps complete şi purtând semnătura autoarei, manuscrise şi schiţe redactate la maşina de scris, scrisori, postere, contracte, mai multe jurnale, liste de cumpărături, diverse notiţe şi multe pagini scrise cu cerneală albastră. Când aceste pagini au fost analizate, specialiştii britanici au concluzionat că este vorba de un roman necunoscut cu Hercule Poirot (in fotografie, in interpretarea lui David Suchet). Acest roman este primul care va vedea lumina zilei după ultima povestire cu Hercule Poirot, publicată in 1975 de cea care a fost denumită "regina romanelor poliţiste", decedată in 1976. Romanul poartă titlul "The Capture Of Cerberus" şi a fost scris la inceputul anilor '30. Acţiunea are loc in Geneva si prezintă ascensiunea unui dictator nazist inainte de război. Paradoxal, dictatorul seamănă foarte mult cu Adolf Hitler.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO