Ziarul de Duminică

Cârciumă de pe Axa Bucureşti – New York. De la Luchian la Ghenie/ de Remus Andrei Ion

Adrian Ghenie, „Persian Miniature“ (2013), ulei pe pânză 300x290 cm, lucrare vândută cu 350.000 de dolari la galeria „Pace“, din New York   FOTO: Adrian Ghenie,  Galeria PACE

GALERIE FOTO

Autor: Remus Andrei Ion

25.04.2013, 23:47 396

O cârciumă, cea de la Rucăr, face istorie la New York. O a treia licitaţie a casei Bonhams are la vânzare o lucrare a lui Nicolae Grigorescu. Strigarea va avea loc pe 8 mai şi este foarte probabil să ridice cota internaţională a celui mai vândut pictor român. La New York s-a vorbit recent la „cote înalte” despre România. O expoziţie a lui Adrian Ghenie, recordmenul din licitaţia Sotheby’s, a avut o expoziţie de pictură din care au fost cumpărate toate lucrările. Preţurile, pe măsura metropolei americane: pânza „Persian Miniature“ a fost cumpărată cu 350.000 de dolari iar alte 12 lucrări au avut şi ele preţuri relativ apropiate, niciuna sub 42.000 de dolari. Deci Ghenie este milionar. Ilie Năstase a fost primul sportiv care a adunat un million de dolari din tenis, Adrian Ghenie strânge milionul din pictură! Şi tot peste ocean. Clujeanul Ghenie, 36 de ani, are de exploatat acum apetitul colecţionarilor internaţionali pentru pictura sa. Urmează o expoziţie la Hong Kong. El ridică faima şcolii de la Cluj şi implicit a artei contemporane din România. Este interesant că vânzările tot mai importante ale lui Ghenie au loc în timp ce la Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti este deschisă o mare expoziţie Mircea Cantor, premiantul Duchamp, şi el şcolit tot la Cluj.

Dar unde este locul lui Grigorescu în acest palmares? Cota lui a crescut de la an la an. În ţară cu sute de mii de euro, în străinătate doar cu mii sau zeci de mii de euro.

“Cârciumă la Rucăr”,  pictura din licitaţia Bonhams, este probabil cea mai bună lucrare semnată Grigorescu care a ajuns la vânzare pe piaţa internaţională. Are o evaluare de 61.000 – 92.000 euro. Dacă era licitată în România, probabil ar fi avut o istorie mai “bănoasă”.

Tot la New York vor fi licitate alte două picturi “româneşti”, un Aman şi un Luchian, un ulei şi un pastel, lucrări fără palmares.

Şi totuşi, primăvara este a lui Luchian. Vânzările paralele de la Artmark şi Goldart ale variantelor pentru primăvăratica pictură cu “Două fete”. Iar documentul Luchian licitat la Goldart ridică foarte mult interesul colecţionarilor şi istoricilor de artă pentru viaţa personală a artistului. Scrisorile de dragoste, cu siguranţă, pot ajunge la un impact similar cu cele ale lui Eminescu pentru Veronica Micle.

Pe de-a-ntregul, piaţa de artă mizează pe preţuri accesibile, chiar mici. Inclusiv recordmenii pieţei, cei de la Artmark, au în ofertă piese de puţine sute de euro. Până pe 28 aprilie este în derulare şi o licitaţie online la galeria Quadro din Cluj. Lucrările, 138, semnate de artişti precum: Petre Abrudan, Corneliu Baba, Nicolae Brana, Pericle Capidan, Alexandru Ciucurencu, Aurel Ciupe, Teodor Harşia, Iosif Iser, Klein József, Leon Alex, Miklóssy Gábor, Hans Mattis-Teutsch, Mohy Sándor, Henri Nouveau, Alexandru Phoebus, Constantin Piliuţă, Jean Al. Steriadi, Ion Theodorescu Sion, Tibor Ernő, Gheorghe Vânătoru, au preţuri de pornire între 8.000 şi 40.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO