Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / 100 de ani de Cosa Nostra

CARTEA DE ISTORIE / 100 de ani de Cosa Nostra
19.08.2009, 14:53 351
Eric Frattini
Mafia S.A.
100 de ani de Cosa Nostra
Editura Tritonic
In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, odata cu marile valuri de imigranti italieni, in Statele Unite a patruns si una dintre cele mai mari si mai influente organizatii criminale, Mafia italiana. Si pentru Cosa Nostra, America a reprezentat taramul tuturor posibilitatilor; tentaculele ei au patruns rapid in toate domeniile vietii americane: au cucerit jocurile de noroc, sindicatele, cluburile de noapte, porturile, cazinourile, importurile si exporturile diferitelor bunuri, colectarea gunoiului, distributia de tutun, producerea si distribuirea alcoolului, lumea cinematografiei, mass-media si chiar lumea politica. Nasii Mafiei au devenit rapid capi ai unor afaceri ilegale profitabile, precum traficul de droguri, prostitutia, furtul de masini, spalarea banilor, santajul, extorsiunea, si nu s-au dat in laturi de la asasinarea celor care ii impiedicau sa-si castige zecile de milioane de dolari. In 1976, fiecare cetatean american platea Cosei Nostra doi centi in orice operatiune zilnica pe care o realiza.
"Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra" nu reprezinta numai o lectura fascinanta despre lupta pentru putere economica, asasinate, milioane de dolari si personaje celebre, precum Frank Sinatra, Al Capone, Marylin Monroe, Vito Genovese, John Fitzgerald Kennedy, Jimmy Hoffa sau Robert Kennedy, ci, mai ales, intreaga istorie bine documentata a unui fenomen marcant al lumii americane. Oricare ar fi denumirea ei, Mafia, CosaNostra, Sindicatul, CrimaOrganizata, Fratia, Uniunea, Biroul (Mafia din Noua Anglie), Echipa (Mafia din Chicago), Bratul (Mafia din Buffalo) sau Combinatia (Mafia din Cleveland), aceasta organizatie criminala este reala. La fel sunt si personajele si evenimentele pe care "Mafia, S.A. 100 de ani de Cosa Nostra" le relateaza.
Este a sase carte a lui Eric Frattini si apare in colectia „Studii de securitate". Traducere din limba spaniola de Mihaela si Ramona Pohoata.
 
 
Toader Paleologu
Era suparaciosilor
Editura Curtea Veche
 
 O antologie de articole aparute in Ziua, Adevarul literar si artistic si Romania libera, arajante in trei mari parti: „Diplomatie si politica"; „Conu’ Alecu si prietenii sai"; „Metehne romanesti".
„Ce zicea Farfuridi? «si eu sunt advocat, dar nu sunt confrate cu dumneata!» Cam asa-mi vine si mie sa spun: «si eu sunt jurnalist, dar nu dau cu parul!» Cu alte cuvinte, tin sa ma delimitez cât pot de un anumit ton violent din presa româneasca. Ar fi insa gresit sa atribuim doar presei o atare brutalitate. Presa nu este decât mediumul prin care se propaga o violenta ubicua si invaluitoare, ce a contaminat intreg spatiul public. Mai grav, au ajuns sa fie desconsiderate conditiile indispensabile ale convietuirii cu cei de alta opinie. Politetea e vazuta ca slugarnicie, ironia, ca ambiguitate morala si moderatia, ca lipsa de vlaga. De fapt, lucrurile stau exact invers. E nevoie de o disciplina etica foarte stricta si de o igiena intelectuala extrem de riguroasa pentru a nu ceda sirenelor violentei verbale. Politetea, ironia si moderatia te condamna la o pozitie minoritara in lumea mediatica româneasca."

Eseist, diplomat si om politic român, Toader Paleologu a candidat, din partea Partidului Democrat-Liberal, pentru Colegiul 9 Bucuresti la alegerile legislative din noiembrie 2008 si a câstigat mandatul de deputat. Din anul 2005 pâna in 2008 a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Danemarcei si Republica Islanda (2005-2008). In perioada 1999-2005, a fost lector la Boston College si visiting professor la Deep Springs College, iar in 2003 a devenit profesor si director al Universitatii de Vara, European College of Liberal Arts, Berlin. De asemenea, in perioada 2001-2002 a fost post-doctoral fellow la Universitatea Notre-Dame (2001-2002) si post-doctoral fellow la Universitatea Harvard (2002-2003). Intre anii 1992 si 1998 a urmat cursurile universitare si masterale de filosofie ale Universitatii Paris I Sorbona. Din 2001 este doctor in studii politice al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, si al Ludwig-Maximilians-Universitat, Munchen. In 2004 a publicat volumul „Sous l’ail du Grand Inquisiteur: Carl Schmitt et l’héritage de la théologie politique", la Editura pariziana Cerf, iar in 2005 a publicat volumul „De la Karl Marx la stenograme: Cronica anului politic 2004", la Curtea Veche. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO