Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Povestea unui condamnat la moarte

CARTEA DE ISTORIE / Povestea unui condamnat la moarte
21.12.2009, 14:43 444

Mircea Raceanu
Infern '89
Editura CurteaVeche

Mircea Raceanu este fiul lui Andrei Bernath si al Ilenei Pop(ulterior Raceanu), comunisti din perioada interbelica, si s-anascut in inchisoarea Vacaresti. Tatal a fost executat, iar mamas-a casatorit cu alt ilegalist, Grigore Raceanu, care a infiatcopilul. Grigore Raceanu a fost un comunist rebel, exclus dinpartid de doua ori, o data in 1942, a doua oara in 1958 (a si fostinchis intre 1958 si 1960 pentru activitati "antipartinice,fractionism si conceptii anarhice"). La inceputul anului 1989 afost unul dintre cei sase semnatari (alaturi de Gheorghe Apostol,Constantin Parvulescu, Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu siSilviu Brucan) ai "Scrisorii celor sase", care denunta regimul luiCeausescu. Mircea Raceanu a lucrat in Ministerul AfacerilorExterne, a raspuns de spatiul nord-american, in 1989 a fost arestatpentru spionaj si condamnat la moarte, in ajutorul sau intervenind,in septembrie 1989, presedintele George Bush. A fost eliberat indecembrie 1989. In iunie 1993, Directia Procuraturilor Militare acerut reincarcerarea lui Mircea Raceanu, dar dupa o luna si-aretras cererea, iar in octombrie 2000 Curtea Suprema a casatsentinta Tribunalului Militar. In februarie 2002, Mircea Raceanu,care traieste acum in SUA, a fost decorat de presedintele IonIliescu cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad deComandor.
Prima editie a cartii de fata a aparut in anul 2000. Carteavorbeste despre drama personala a diplomatului, dar si despre tara."Nu-mi este deloc clar cate enigme desluseste acest volum - saudaca nu cumva el le sporeste numarul. (...) Marturiile lui Raceanudin acest volum reprezint o lectura obligatorie pentru cei ce vorstudia relatiile dintre Romania si Statele Unite - din vremea incare predomina adversitatea (mai ales in mintea lui Ceausescu,suparat ca Reagan nu-l primeste la Casa Alba si nici nu vine laBucuresti) si pana in momentul in care, mai aproape de noi, s-aajuns la actualul parteneriat strategic intre cele doua statedevenite aliate" (Adrian Cioroianu). Editia a doua, revazuta siadaugita. Prefata de Radu Ioanid. Postfata de Adrian Cioroianu.

Ion Gherman
Tinutul Herta
Pamant vechi si autentic romanesc, victima a unei nedrepteinstrainari
EdituraTraditie

Sub coordonarea si cu contributia prof. dr. doc. Ion Gherman, laaceasta lucrare au colaborat: Dumitru Andornic, Ana Berciuc, prof.Dumitru Ghivireac, prof. Silvia Ghivireac-Caba, cercetator Paul St.Lazarescu, prof. dr. Vasile Pavel, prof. Tudor Peiu, prof.Pandelica Rades, Stefan Seringu, dr. Didina Tarus. Cuvant inaintede acad. Florin Constantiniu. Postfata de Dumitru Vatamaniuc,membru de onoare a Academiei Romane.
Lucrarea reuneste studii, predominant monografice, consacrateTinutului Herta, intrat dupa cel de-al doilea razboi mondial substapanire sovietica, devenind cea dintai enciclopedie a acestuitinut; cuprinde date generale, date particulare, dovezi carepledeaza pentru caracterul vechi si autentic romanesc (doveziistorice, geografice, arheologice, demografice, lingvistice, dindomeniul traditiei etc.), texte despre oamenii de culturareprezentativi. Autorii sunt localnici, dar si din alte parti.Tinutul Herta, aflam din prefata acad. Florin Constantinu, nuaparea in textul notei ultimative societice din 26 iunie 1940 undefigurau Basarabia si nordul Bucovinei. Tinutul Herta facea partedin judetul Dorohoi, asadar din Vechiul Regat, insa la 29 iunie1940 trupele sovietice intrasera "din greseala" in acest tinut,care apartinea Romaniei inca de dinainte de 1914. Herta nu aveavreo insemnatate deosebita din punct de vedere economic, dar erafoarte valoroasa din punct de vedere militar, asa ca trupelesovietice nu s-au mai retras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO