Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Eminescu, de la Putna in India

CARTEA DE LITERATURA/ Eminescu, de la Putna in India
26.11.2009, 15:35 110
Zoe DumitrescuBusulenga
Eminescu si romantismulgerman
Editura NicodimCaligraful
Editie ingrijita de DumitruIrimia. Cuvant inainte de Dan Haulica. Viziune grafica - MirciaDumitrescu. Este vorba de volumul al doilea din cele cinci anuntatein urma cu doi ani care aveau in vedere opera acad. ZoeDumitrescu-Busulenga ajunsa Maica Benedicta, despre Eminescu.Punerea in opera se datoreaza Fundatiei "Credinta si Creatie. Acad.Zoe Dumitrescu Busulenga - Maica Benedicta" infiintata laManastirea Putna la scurt timp dupa trecerea la cele vesnice aledistinsei profesoare. Aflam insa cu parere de rau, ca, intr-unfinal, nu vor mai fi cinci volume, ci doar trei, atata reusind sapregateasca pentru tipar, inainte de a se stinge din viata, in varaacestui an, marele profesor iesean Dumitru Irimia. (Despremanifestarile de la Putna, consultati rubrica Reviste din acestnumar).
Emil Cioran, Luca Pitu,Sorin Antohi
Le Neant roumain. Unentretien
Neantul romanesc. Oconvorbire
Editura Polirom
Convorbirea a avut loc la 5octombrie 1991, dar, din pacate, este publicata dupa atata vreme incare au aparut multe alte interviuri extrem de interesante cu EmilCioran, incat relatarea de fata nu prea mai are surprize. Fireste,este extrem de vie si plina de idei cioraniene. Intre ele,dezvaluirea lui Cioran ca, daca Ceausescu n-ar fi fost debarcat indecembrie 1989, avea de gand sa scrie un eseu intitulat "Neantulvalah", cu mult mai dur decat "Schimbarea la fata". Transcriereaconvorbirii de Mona Antohi. Traducerea din franceza de Mona Antohisi Sorin Antohi. Text stabilit si adnotat de Sorin Antohi. Texteliminare de Sorin Antohi si Luca Pitu.

Richard Aleas
Fabrica depacate
EdituraTritonic
"Aleas este un autor care mergedirect la tinta. Fara multe descrieri, fara complicate investigatiipsihologice. De aceea, relatarea sa are un ritm infernal. Pune lalucru adrenalina cititorului. Are suspans. Autorul aduce la rampadansatoare de streaptease, traficanti de droguri, manuitori de banimurdari, criminali. Pe urmele lor se lanseaza, cu mult aplomb, undetectiv particular tenace si cam zabaug. Iar descoperirile luisunt terifiante. New-York-ului ii este smulsa fatada mincinoasa, demetropola stralucitoare. In aceeasi carte, marele oras e mizer,violent si dur. O adevarata fabrica de pacate." (George Arion)Traducere din limba engleza de Alexandru Macovescu.
VasileErnu
Ultimii eretici aiImperiului
Editura Polirom
Este povestea a doi eroi dindoua lumi diferite: un batran terorist care a incercat sa-lasasineze pe Stalin, devenit disident, care a scandalizat mai multeregimuri politice, si un tanar scriitor specialist in tehnici defraudare a bancilor. Doi eroi din doua generatii diferite, care isiimpartasesc idei, tehnici de lupta si subzistenta, secrete dedecodare a diverselor limbaje, precum si forme de rezistenta sivirusare a unor mecanisme de control si represiune. Doi eroinoncomformisti. O carte cu probleme si intrebari incomode. "Volumul- scrie Vasile Ernu intr-o nota - este un cumul de intamplari,idei, obsesii cu care autorul s-a confruntat in nebunii ani aitranzitiei. De aceea, mai nimic din ce este scris in acest volumnu-i apartine."

Amita Bhose
Eminescu siIndia
Editura Cununi destele
Prefata si postfata de ZoeDumitrescu-Busulenga. Cuvant inainte si note de Amita Bhose.Argument de editie de Carmen Musat-Coman. Note finale de MihaiDascal. Ampla teza de doctorat a cercetatoarei din India,intitulata "Influenta indiana asupra gandirii lui Eminescu",sustinuta sub indrumarea prof dr.doc. Zoe Dumitrescus-Busulenga, afost publciata in 1978 la Editura Junimea sub titlul de fata,"Eminescu si India". In 2001, teza de doctorat a fost inclusa incartea "Eminescu", care reunea toate articolele, studiile,conferintele, interviurile Amitei Bhose avandu-l ca subiect peEminescu. Prezentul volum cuprinde, fata de prima editie, postfata"O nobila prietena" a acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga si Noteleintocmite de Mihai Dascal care comenteaza lucrarea cupertinenta.
Daniel Sauca
Cartierul vestic aliadului
EdituraEikon

Cand te prefateaza un nume pe catde valoros, pe atat de discret cum este Viorel Muresan, detii dejao recomandare care te scoate din pluton si te propulseaza printreautorii cu pretentii. Este si cazul lui Daniel Sauca,redactorul-sef al excelentei reviste "Caiete Silvane", icoanaculturala a Salajului. Poemul "Un dant tarziu" va explica poate dece isi intituleaza Viorel Muresan textul introductiv "Sa racnimimpreuna un psalm": "S-ar putea, in seara aceasta/ sa racnimimpreuna un psalm/ incet, prea incet/ echilibrul perfect alUniversului/ pe o nota falsa?/ turla eterica dinlauntrulCuvantului/ rapusa de o nota adevarata?" Aflat la a doua carte depoezie, Daniel Sauca "si-a croit cu luciditate maxima un programdin aceasta emisie lenta, mereu controlata, adesea reprimata"(Viorel Muresan).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO