Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Pelerinaj pe calea copilariei

CARTEA DE LITERATURA/ Pelerinaj pe calea copilariei
02.12.2009, 14:52 70
Lluis-Anton Baulenas
Firul de argint
Editura Meronia
Lluis-Anton Baulenas este unul dintre cei mai cunoscutiscriitori catalani contemporani (nascut in 1958). Romanul de fataeste prima lui carte tradusa in romaneste si reprezinta o istoriesubiectiva a celei de-a doua Republici si a razboiului civil care aafectat mai multe orase catalane, inclusiv Barcelona, istorierelatata prin trei monologuri paralele. Personajele carora leapartin monologurile sunt trei tineri care se cunosc intamplator intimpul unei emisiuni radiofonice de binefacere, care ajung sa fieimplicati in evenimentele istorice si care devin emblematici pentrudestinul tarii lor. Traducere din limba catalana si cuvant-inaintede Maria-Sabina Draga Alexandru.
Constantin Stan
Traieste si mergi mai departe
Editura Pamantul
Volum premiat la Concursul national "Literatura moderna",editia I, 2009. O proza surprinzatoare (povestire? roman?), foartebine scrisa, care relateaza, la persoana I, povestea unui tanarjurnalist usor dezabuzat, intr-o criza la capatul unei deceptiisentimentale, aflat la bordul unui mineralier in drum spre sidinspre Brazilia, cu oprire indelungata in portul de destinatie siinevitabila viata in baruri si printre prostituate. Fireste ca unadintre ele se va atasa de erou, il va salva chiar intr-o anumeimprejurare, dar in final va fi parasita, pentru ca pe vas nu maiputea fi luat niciun alt pasager. Scriitorul face la un moment dato precizare de care trebuie sa tina cont si cititorul: "Atentiatrebuie centrata pe narator si nu pe poveste".
Michel Houellebecq, Bernard-Henri Levy
Inamici publici
Editura Polirom
Unul dintre cei mai apreciati romancieri francezi si unuldintre filosofii cei mai surpinzatori (initiator al directiei NouaFilosofie) se angajeaza intr-un dialog intelectual, prinintermediul unor epistole despre ei insisi, dar si despre fel sifel de probleme actuale: conditia intelectualului in zilelenoastre, ce vor autorii si ce inteleg cititorii sau criticii lor,competitia spirituala intre mari capitale culturale ale lumii,iudaism si foarte multe altele. "Cuvintele sunt cele caredeclanseaza conceptele, iar nu conceptele cele care pun in miscarecuvintele", spune unul dintre ei, suficinet de convingator.Traducere din limba franceza si note de Daniel Nicolescu.
Ceridwen Dovey
Legaturi de sange
Editura Trei
O alegorie a Puterii si a capacitatii ei de contaminare.Actiunea este plasata intr-o tara nenumita, intr-un timp nedefinit.Stim doar ca tocmai a avut loc o lovitura de stat. Presedintele afost rapit, alaturi de cativa oameni care lucreaza in imediata luiapropiere: barbierul, bucatarul si portretistul sau. Sunt totitinuti prizonieri de cel care a condus revolutia, numitComandantul. Fiecare dintre acestia reprezinta o voce narativa.Niciunul dintre personaje nu are nume (sunt doar etichetati prinfunctia pe care o ocupa) - detaliu care amplifica senzatia demolipsire prin asociere - cel pe care puterea il va prinde inmrejele ei, tranformandu-l si, in ultima instanta, dezumanizandu-lpoate fi oricine - inclusiv cel care citeste. Traducere din englezade Bogdan Pedivara.
Audrey Niffenegger
Sotia calatorului in timp
Editura Tritonic
O poveste despre acceptarea destinului si despre iubirea careinvinge tot ce poate fi invins intr-o viata de om. Henry sufera de"crono-afectiune" care face ca, din cand in cand, el sa dispara dintimpul lui si sa apara in alt timp, avand astfel posibilitatea dea-si intalni iubita/sotia - pe Clare -, dar si prietenii sicolegii, la diferite varste. Situatia este ingreunata de faptul caHenry nu-si poate controla salturile in timp si pana si prezentalui la evenimente importante este pusa sub semnul arbitrariului.Traducere si note de Ona Frantz. Editia a doua.
Maria Valeria Picu
Hoinar in basmul copilariei
Editura Total Publishing
Evocarile copilariei autoarei petrecute intre anii 1934-1944,intr-un sat de langa Mangalia, o lumea patriarhala si pitoreasca,in care "totul parea mai curat, mai luminos, mai plin de sens."Pentru adultul care scrie devine imperioasa nevoia de a se pierdein puritatea lumii senine a inceputului. Si, daca vorbim decompleta marturisire a scriitorului, ar trebui adaugata la aceastanevoia omului in varsta de <<intoarcere>> catreradacini."

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii defilologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproapetrei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", acondus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul"Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO