Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Realitatea ca reflex al literaturii

CARTEA DE LITERATURA/ Realitatea ca reflex al literaturii
24.02.2010, 14:20 65
GheorgheSasarman
Intre oglinziparalele
Publicistica(1998-2009)
Editura Casa Cartii deStiinta
Stabilit din 1983 in Germania,la Munchen, clujeanul Gheorghe Sasarman a lucrat ca informamtician,dar a continuat, dupa 1989, sa publice in ziarele si revistele dintara. Vreme de cativa ani a fost si colaborator permanen al"Ziarului de Duminica" (toate articolele publicate aici se regasescin volumul de fata). Masivul volum (peste 450 de pagini) cuprindearticole si eseuri aparute in ziare si reviste din tara sistrainatate si este impartit in mai multe parti: "Dilemelescriitorului prebeag"; "Arta si spiritualitate"; "Buclucasul dor deduca"; "Imaginea Romaniei"; "Un paradis pe datorie"; "Ipostaze aledemocratiei"; "Fascinatia enigmelor". O critica adusa editorului:in mod cert din ratiuni financiare, pentru a reduce numarul depagini, corpul de litera cu care este tiparita cartea este atat demic incat devine obositor si in mod cert va indeparta, din pacate,nu putini cititori.
GeneWolfe
Cartea SoareluiNou
Editura Leda
Gene Wolfe s-a afirmat cascriitor de science-fiction in 1972, a primit apoi numeroasepremii, intre care si unul pentru... poezie science-fiction."Tetralogia Soarelui Nou" a devenit opera clasica in domeniu si acastigat sase premii prestigioase. Peter Wright spunea: "CarteaSoarelui este Ulysses al SF-ului". Eroul este un ucenic in GhildaTortionarilor, pe nume Severian, care isi calca juramantul, esteexilat si isi incepe o odisee fantastica prin lumea plina deprimejdii a unui viitor indepartat. Din aceasta tetralogie, IrinaHorea a publicat primele doua volume: "Umbra tortionarului" si"Ghiara conciliatorului", adaugandu-le si cate unglosar.
GeorgePelecanos
Gradinarulnoptii
Editura RAO
Un roman politist din 2006 acarui actiune se desfasoara la Washington DC. Un detectiv si doifosti politisti investigheaza posibila revenire, dupa douazeci deani, a unui criminal in serie. Cu ani in urma, asasinul facuse treivictime impuscate in cap si abuzate fizic. Asasinul a fost botezat"Gradinarul noptii". Politistii au iesit intre timp la pensie, darse implica din nou in cautarea faptasului cand un adolescentprieten cu fiul unuia dintre politisti este gasit asasinat. Romanula fost foarte bine primit de critica. "Newsday" scria: Pelecanoseste "unul dintre rarii autori cu un talent innascut pentruthriller." Traducere din limba engleza de Diana MihaelaBalteanu.
J.M.G. LeClezio
Pestisorul deaur
Editura ART
"Cand aveam sase sau sapte ani,am fost furata. Nu-mi mai amintesc momentul pentru ca eram preamica, si tot ce-am trait dupa aceea a sters aceasta amintire."Fetita pe jumatate surda, tinand la piept singura aminitire aoriginii ei - cercelul in forma de semiluna - ajunge la capatullumii. Au trecut cincisprezece ani cu intamplari nenumarate si fataajunge in locul de unde a fost furata. "Acum stiu ca am ajuns lacapatul calatoriei mele. Aici este, nicaieri altundeva." Traduceredin limba franceza de Claudiu Komartin.
RaduPetrescu
Ce sevede
Editura Paralela 45
Aparut in 1979, romanul acestaeste reprezentativ pentru scrisul unuia dintre cei mai subtiliautori ai literaturii romane. Radu Petrescu - scrie editorul pecoperta a patra - construieste o lume a suprafetelor si asenzatiilor, in care destinul personajelor dintr-un Bucurestiburghez, dar totusi atemporal, se implineste la granita dintre realsi literar. Romanul apare in colectia "Biblioteca romaneasca",initiata de Ruxandra Mihaila.
CostelStancu
Inghititorul decreioane
Editura Tim Resita

"Portretul artistului la 40 deani" ar putea fi subintitulat acest volum de poezie, al zecelea alpoetului resitean Costel Stancu, tot asa cum versul "Am sangeratcat un apus intreg" ar putea deveni motto-ul acesteia. Caci despreadierea mortii este vorba in majoritatea poemelor din volum, despreadierea mortii si despre tacerea lui Dumnezeu. Pentru muzicalitateaintensa si profunzimea metaforei, merita citat acest "Dans":"Se-aseaza robu-alaturi de stapana/ - ca pe-un inel de aur douachei./ Pentru o clipa, lantul lui atinge/ bratara fina de pe gleznaei.// Mana in mana, ochi in ochi, ii pare/ ca fac al lumii tainicinconjur./ Si, moale, in pamant se scurge timpul/ prin trupurilelor fara contur.// Danseaza lin, gusta licoarea/ ce nefiresci-a-mpreunat./ In schimbul indraznelii, robul/ va fi, in zori,decapitat.// Ce-i pasa, mainele-i departe!/ Moartea? Mai mult oaratare./ O insula spre care tot vaslesti/ iar cand ajungi aproape,ea dispare.// E ora dansului, cantati, viori!/ Sa se prefireviata-ntr-un suspin./ Acum, pana si regele il iarta/ pe cel ce i-aturnat otrava-n vin." (Ioan Es. Pop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO