Ziarul de Duminică

CARTEA DE POEZIE/ Dublu impact

CARTEA DE POEZIE/ Dublu impact
17.03.2010, 15:11 25
La ultima ediţie a Târgului deCarte Gaudeamus, in decembrie 2009, Ion Zubaşcu şi-a lansat volumul"Omul disponibil", apărut la Editura Brumar. Am ajuns cu o micăintârziere la eveniment, dar la timp pentru horincă. Am ciocnit cuautorul şi am primit cartea.
Ajuns acasă, am deschis volumul,pentru o puţină şi liniştită citanie de seară. Dar lectura nu afost nici scurtă, nici "liniştită". Am terminat cartea şi am scris,pe ultima pagină: "zguduitor". Cuvântul acesta avea să se dovedescăinsă neincăpător peste numai două luni, când acelaşi Zubaşcu şi-alansat un nou volum de poezie - "Moarte de om - o poveste de viaţă"(Editura Limes). Asta s-a intâmplat la sediul Uniunii Scriitorilor,in salonul cu oglinzi, in cadrul ediţiei care a inaugurat proiectul"Poezie la prima vedere" iniţiat de Dan Mircea Cipariu. Cu acelprilej, Ion Zubaşcu a citit din noua sa carte, iar când s-a oprit,"zguduitor" era deja un cuvânt prea mic.
Volumul "Omul disponibil" estealcătuit din "Cânturi", douăsprezece la număr. Ele au temperaturaoţelului adus la incandescenţă. Un oţel cu o reţetă secretă,inventată şi ştiută doar de Zubaşcu. Pentru a-l incinge până laroşu, Zubaşcu a făcut un foc mare, mare de tot, in care şi-aaruncat, la vremea potrivită şi fără grabă, zilele, nopţile, anii,amintirile, pe el insuşi. Când oţelul Zubaşcu se va răci, din el sevor putea bate săbii cărora nimeni şi nimic şi niciodată nu le vaputea sta impotrivă. (...) "Am ştiut dinainte că va veni ziua când/va trebui să plătesc totul in scrum şi cenuşă./ Fiecare dram decuvânt. In valuta forte a morţii./ Dar greu mai trag moartea şinebunia la kilogram!/ Le poţi măsura direct pe cântarele vitelor/acolo unde se cântăresc remorcile incărcate cu mari baloturi defân./ Am inceput să plătesc cu viaţa şi cu mari bucăţele de nervi/fiecare cuvânt iraţional rostit in beatitudine./ M-a ajuns şi pemine nemărginirea din urmă. Imi anulează/ legitimaţiileontogenetice şi rândunica din cortex/ cu care n-am reuşit nici pânăacum/ să fac şi eu măcar o primăvară ca lumea./ Multe cuvinte nevor ucide cu timpul./ Exact in acelaşi timp care le rezolvă petoate.(...)
Ca şi cum toate acestea n-ar fifost de ajuns, Ion Zubaşcu a mai scris şi publicat, cum am spus, şivolumul "Moarte de om - o poveste de viaţă". Aici, cuvintele sesucced după legea unică a Apocalipsei; in fiecare frântură e totintregul şi tot intregul nu-i altceva decât frântură. Cititulinsuşi devine aici dificil, anevoios, copleşitor, fierbinte,insuportabil. Sunetele sunt atât de tari incât nici nu se mai aud -doar risipesc aerul şi liniştea in ţăndări. Nicicând n-am cititpoezie mai "grea". Plecăciune, Ion Zubaşcu...

(...) te vei trezi de pe masa deoperaţie cu aceste intrebări simple/ care te vor urmări tot restulzilelor tale până la moarte:/ cui iţi dăruieşti tu cuvintele?/cine donează sânge pentru tine? (...)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO