Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.

Horia Garbea, "Trecute vieti de fanti si de birlici"

16.09.2008, 16:44 34

Stieg Larsson
Barbati care urasc femeile
Editura Trei
Primul volum dintr-o trilogie (numita Millennium) care a cunoscut un succes enorm in toata lumea. Mikael Blomkvist, un jurnalist cazut in dizgratie din cauza unui scandal financiar, este angajat sa faca investigatii asupra unui caz neobisnuit. Cand face legatura intre disparitia unei fete si un lant de crime terifiante, savarsite cu 40 de ani inainte, misiunea lui devine imposibil de finalizat fara ajutorul unui asistent. Lisbeth Salander, o tanara de 24 de ani, hackerita adepta a unui stil de viata punk si cu o inteligenta de geniu, pare a fi candidatul perfect pentru aceasta pozitie. Cei doi descopera ca, nestiute, crimele continuau. Traducere din suedeza de Elena-Maria Morogan.

Kavafis
Poeme
Editura Omonia
Editie bilingva. Studiu introductiv, cronologie, note si traducere de Elena Lazar. Cuvant de salut de Stefanos P. Tamvakis. Prefata de Ekaterini Sofianou. Incepand cu 1971, opera lui Kavafis a aparut in romaneste de sapte ori. Editura Omonia l-a mai publicat pe autorul grec in 1993 (Opera poetica), 1995 (Opera in proza), 2001 (Opere complete. Poezia si Opere complete. Proza), 2003 (Poeme, editie bilingva). Kavafis este poetul grec cel mai tradus in Romania si unul dintre cei mai indragiti, iar opera sa a devenit chiar subiect de teze de doctorat. “Nu astepta ca Itaca sa-ti dea alte bogatii./ Itaca ti-a daruit deja o calatorie minunata.”

Javier Marias
Inima atat de alba
Editura RAO
Este vorba de un fel de antiroman politist despre natura umana. O carte despre secrete de familie si puterea trecutului, in care se amesteca pacatele tatalui, sarlatania si onestitatea, casatoria si ciclul repetitiv al violentei. Juan stie foarte putine despre viata tatalui sau, dar cand se casatoreste, incepe sa vada trecutul cu alti ochi. Publicat in 1992, romanul s-a bucurat de un succes fulminant in Spania si a fost incununat cu mai multe premii importante in Spania, Franta (Premiul Femina), Marea Britanie, Germania (cel mai vandut roman al anului 1996), Italia s.a. Traducere din limba spaniola de Tudora Sandru Mehedinti.

Mateiu I. Caragiale
Sub pecetea tainei
Editura Humanitas
Cele mai frumoase secrete nerezolvate din literatura romana se afla Sub pecetea tainei. Spre deosebire de “fratele detectiv” din romanele politiste, pentru care “un sambure de cireasa e de ajuns ca sa descurce toata treaba”, politistul lui Mateiu Caragiale, Conu Rache, povesteste intamplari in care la inceput nu poate, iar la sfarsit nici nu mai vrea sa faca lumina. Un roman care are toate atributele mateine: trasee bucurestene nocturne, catifelari stilistice, personaje invaluite in melancolie, belle epoque.

Delia Budeanu
Live
Editura Vremea
Cunoscuta prezentatoare de televiziune revine in atentia publicului, la 38 de ani dupa debutul la TVR, cu o carte autobiografica, in care a adunat amintirile deceniilor cenzurate din timpul regimului comunist. Povestea Deliei Budeanu este o marturie importanta despre trecut, scrisa intr-un efort de readucere in prezent a unor lucruri teribile, a “anilor otraviti” de dinaintea schimbarii, a sperantei si apoi a “mecanismelor urii” puse in miscare dupa revolutie. “De ce scriu aceasta carte? Incerc sa-mi explic ce s-a intamplat cu mine, cu noi toti. Ne faceam ca ii luam in serios, ca ei sa ne lase sa ne traim vietile.” Cuvant inainte de Doina Jela.

 

Horia Garbea
Trecute vieti de fanti si de birlici
Editura Cartea Romaneasca
O carte pe cat de instructiva, pe atat de agreabila, cu un subtitlu edificator: Viata si, uneori, opera personajelor. “Este unica in literatura romana contemporana - arata Mircea Martin - ideea lui Horia Garbea de a face din personajele literare fiinte reale cu viata si opera proprii. In mod surprinzator, autorul reuseste sa le dea dimensiuni noi care cititorilor le-au scapat, nu de putine ori, printre randuri si folosind noi chei de lectura, deschide usi interzise. Horia Garbea este un literator inrait caruia nu i-au scapat nici un gen si, probabil, nici o specie literara. Polivalenta nu-i limiteaza talentul si nu-i impiedica reusita.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO