Ziarul de Duminică

Cartograful Manolescu

Cartograful Manolescu
26.11.2008, 14:57 15

Din primul moment ar trebui precizate cateva lucruri in legatura cu aceasta Istorie, multe subliniate chiar de autorul ei, in ampla prefata sau in cuvantul de incheiere intitulat sugestiv "Istoria unei Istorii". Nu este o istorie exhaustiva; sunt avute in vedere cinci secole de literatura - in aproximativ 1.500 de pagini -, ceea ce inseamna o extraordinara cernere; din secolul XX absentele sunt semnificative, iar in ce priveste contemporaneitatea, selectia poate suscita nedumeriri foarte mari; criticul n-a vrut sa scrie - cum o si spune - o istorie perfecta si stearpa, ci una vie si chiar contradictorie; nu incearca sa impuna un nou canon ("N-am nici cea mai mica idee de cum va arata canonul"); nici nu afirma ca Istoria lui va fi definitiva sau unica: "Nu ma consider, in ce ma priveste, decat unul dintre zecile de cartografi, silitor si modest benedictin al ideii ca fiecare se cuvine judecat dupa ce a realizat, oricat de mare ar fi departarea la care se afla harta lui de harta ideala pe care, in naivitatea lor, iubitorii de literatura o cred posibila".
"Calea deschisa de Calinescu si de numeroase contributii limitate la un segment sau altul al literaturii nationale este departe de a fi curatata de toate obstacolele. Cel mai mare tine de metoda pe care vrem s-o folosim. Am lasat, fireste, la o parte, cel putin la prima vedere, prezentarile cadrului extern, biografiile si toate accesoriile istoriei de evenimente culturale. Am indicat doar anii de nastere si de moarte ai autorilor. Uneori, doar intr-o perspectiva 'interna', am apelat totusi la astfel de date, caci, desi eu discut opere, acestea au fost gandite si scrise de niste oameni, in conditii ce ne sunt de obicei cunoscute."
Si in continuare: "Eu nu mi-am propus sa strabat empiric literatura romana de la un capat la altul (nici macar, cum a spus cineva, urmand 'linia de creasta' a valorilor), ci sa vad ceea ce modelul construit de mine (dar dupa ce am citit si am recitit operele) retine ca esential din fiecare roman, poezie, comedie sau eseu, ca si din ansamblul pe care ele il compun in fiecare perioada determinata."; "Daca Istoria critica e rezultatul unui alt tip de selectivitate decat aceea din Istoria lui Calinescu din 1941 (...), este si datorita felului in care in secolul XXI e recitita literatura romana din cele cinci secole de cand ea exista."; "Experienta esentiala a scrierii unei istorii a literaturii consta, in definitiv, in a reinventa, facand calea intoarsa dinspre viitor spre trecut, originea si dezvoltarea literaturii insesi dintr-un anumit loc si dintr-un anumit timp. Dupa puterile proprii si ale literaturii insesi. Un istoric al literaturii japoneze si-a intitulat intaiul volum, din trei, Prima mie de ani. Ca istoric al literaturii romane, trebuie sa ma multumesc cu subtitlul general Cinci secole de literatura."
 
Calin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45:"Nicolae Manolescu reuseste acum o opera fundamentala, care va constitui un canon critic esential pentru urmatorii 25 de ani."
 
Mircea Cartarescu:"Istoria critica a literaturii romane este o carte nobila si frumoasa."
 
Daniel Cristea-Enache:"De cate ori am auzit, in ultimii ani, ca nu se mai poate scrie - intr-o epoca a specializarilor inguste - o Istorie a literaturii romane? Si ca rolul canonic al criticului si istoricului literar nu mai exista? Prin aceasta carte monumentala, Nicolae Manolescu dovedeste, in mod convingator, contrariul."
 
Alex Stefanescu:"Ca istoric literar, Nicolae Manolescu citeste ce s-a scris, dar si ce s-a scris despre ce s-a scris. De multe ori inregistreaza reactiile critice ale unor predecesori doar pentru a se delimita de ele, insa are mereu in vedere si parerile altora. In felul acesta, literatura examinata ni se infatiseaza ca un joc de oglindiri reciproce, ceea ce creeaza impresia de imagine completa a ei. Este ca si cum s-ar fi trecut de la o reprezentare in plan a literaturii la una in spatiu."
 
*) Nicolae Manolescu, Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura. Editura Paralela 45. Format 21/27 cm, 1.528 de pagini

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24