Ziarul de Duminică

Ce a mai rămas din Anul Chopin

 Ce a mai rămas din Anul Chopin

Autor: Parau Oltea Serban

22.09.2010, 23:57 21

După un weekend în care am degustat Chopin în variantă rock înPiaţa Consituţiei, dar şi Chopin în variantă intimă, de cameră, laHaus der Musik din Viena cu Horia Mihail în recital, m-am gândit cătrebuie să mă concentrez asupra unor recomandări pentru lunile careau mai rămas.
Pianistul Sam Haywood, pe care l-am putut asculta împreună cuJoshua Bell la începutul acestui an, revine pe 26 septembrie laAteneul Român cu un recital Chopin. Ce îl recomandă în mod deosebitpe Sam Haywood este recentul său disc înregistrat pe pianul mareluicompozitor, instrument care i-a fost oferit lui Chopin de cătreproducătorul francez Camille Pleyel, în 1848. Povestea acestui pianeste destul de lungă, deoarece compozitorul l-a primit gratuit,urmând să îl promoveze în faţa elevilor săi şi în concerte. Totuşi,înainte de a părăsi Parisul, se pare că Chopin l-a cumpărat contrasumei de 2.000 de franci, iar ulterior l-a vândut pe o sumăderizorie uneia dintre elevele sale. Timp de peste un secol, urmapianului a fost pierdută, atunci când a fost redescoperit fiindinclus în celebra colecţie deţinută de Alec Cobbe, în care se maigăsesc instrumentele lui Haydn, Mozart, Beethoven sau Elgar. Deşipianul Steinway de la Ateneul Român pe care va cânta Sam Haywood nuare o astfel de poveste, cu siguranţă recitalul lui va fi unuldeosebit.

Chopin... şi nu numai

În ceea ce priveşte recitalurile susţinute de pianişti românicare merită văzute, un eveniment deosebit este reprezentat înaceastă toamnă de seria Chopin… şi nu numai de la Sala Radio, ceconţine trei susţinute de pianiştii Luiza Borac (13 octombrie) -foto 1, Horia Mihail (21 octombrie) - foto 2 şi Matei Varga (30noiembrie) - foto 3, care locuiesc la ora actuală în Germania,România, respectiv Statele Unite şi reprezintă trei ipostazediferite ale noului val de pianişti români.
Cu această ocazie va fi inaugurat noul pian Bosendorfer Imperial dela Sala Radio. Cei trei vor putea fi ascultaţi şi în lucrăriconcertante din repertoriul chopinian împreună cu OrchestraNaţională Radio în serile de 8 octombrie (Luiza Borac), 12noiembrie (Horia Mihail) şi 19 noiembrie (Matei Varga), în acelaşispaţiu generos al Sălii Radio.
Celebrating Chopin
O altă serie de recitaluri Chopin va avea loc la Ateneul Român, înorganizarea Fundaţiei Art Production. Este vorba despre o serie derecitaluri susţinute de artişti internaţionali, în serile de 17octombrie (Ivo Pogorelich), 9 noiembrie (Jean Marc Luisada) şi 14decembrie (Elisabeth Leonskaya). Primul şi cel mai rezonant estecel semnat Ivo Pogorelich, artist de origine sârbă cu o istoriepersonală foarte specială şi care excelează prin originalitateaabordării repertoriului pentru pian solo.
Rock Loves Chopin la Bucureşti şi Round About Chopin la Viena
Nu pot încheia aceste rânduri fără a arunca o privire retrospectivăa acestui week-end, care la Bucureşti a însemnat Rock Loves Chopin,iar la Viena Round abound Chopin. Spectacolul Rock Loves Chopininclus în zilele Bucureştiului s-a bucurat de un succes deosebit,mii de participanţi degustând poate pentru prima oară muzicăchopiniană într-o interpretare rock. Show-ul a ajuns la Bucureştidupă Chicago, Paris, Berlin, Cairo sau Expoziţia Mondială de laShanghai, iar seara a fost împărţită între recitalul solo cuprelucrăro jazz-rock ale muzicii chopiniene semnat de pianistulpolonez Leszek Możdżer şi o a doua parte susţinuă de Jacek Królik -chitară, Ryszard Sygitowicz - chitară, Marek Raduli - chitară,Fusion Strings Quartet, Anna Serafińska - voce, Michał Jurkiewicz -clape, Łukasz Adamczyk - bas, Wojtek Fedkowicz - percuţie, cărorali s-a alăturat grupul de dans modern Folies Dance Company, condusde Marzena Barcik, pigmentat la final cu un spectaculos foc deartificii.
Pe de altă parte, Round about Chopin, Festivalul InternaţionalChopin organizat la Viena între 16 şi 26 septembrie la Haus derMusik şi clubul Pogy and Bess de Institutul Cultural Polonez dinViena în parteneriat cu Asociaţia Institutelor şi ReprezentanţelorCulturale Europene din Austria (VEK), mai precis a institutelorculturale reprezentând 15 ţări europene, a avut şi un invitat dinRomânia. Este vorba despre pianistul Horia Mihail, care a susţinutla Haus der Musik din Viena în 19 septembrie, un recital cu lucrăride Chopin, puse în contextul contemporanilor săi Schumann şi Liszt,dar alăturat şi muzicii enesciene, recital ce poate fi privit şi cao avanpremieră personală a recitalului de la Bucureşti.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi criticmuzical, actualmente redactorul-şef al postului public RadioRomânia Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particularRadio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale înZiarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şia articolelor privind compozitorii români pentru Larousse -Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicalăa Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilorşi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii,printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic alConsiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentruPublicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniaîn 2006.


Virgil Oprina este autorul fotografiilor 2 si 3,reprezentandu-i pe Horia Mihail si Matei Varga


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO