Ziarul de Duminică

Ce mare bucurie... ce imens pacat...

Ce mare bucurie... ce imens pacat...
04.08.2006, 14:11 94

Ascultand dublul CD Memorial Richard Oschanitzky nu pot incepe altfel cronica dedicata acestei selectii decat citandu-l pe Florian Lungu, care in booklet-ul albumului scria "Cine asculta cu atentie inregistrarile selectate pentru aceste doua CD-uri este martorul unor fapte de cultura cum putine s-au intamplat in lume".

Si, intr-adevar, nici de aceasta data "Mosu" nu se insala.
Trecand peste nostalgia momentelor cand, tanar violoncelist fiind, am avut onoarea de a colabora cu ceea ce pe atunci se numea Orchestra de Estrada Radio si de a veni in contact direct cu o parte a muzicienilor Big Band-ului condus de Sile Dinicu, instrumentisti precum trompetistul Nelu Marinescu, saxofonistul Dan Mandrila sau trombonistul Nicu Dumitrescu, scriu aceste randuri sub puternica impresie a unei opere ce a situat jazz-ul romanesc (din pacate doar pentru o scurta perioada) in acea zona de inalta spiritualitate universala in care au mai avut acces doar cativa compozitori romani, precum George Enescu sau Paul Constantinescu.
Richard Oschanitzky a trait intre anii 1939 si 1979. Astazi, opera sa este practic necunoscuta chiar si pentru multi dintre instrumentistii actuali de jazz. Cu toate acestea, muzica sa ascultata acum reveleaza un prag de sinteza pe care componistica romaneasca de gen nu l-a mai atins niciodata. Necantonandu-se doar in zona jazz-ului, dar expriman-
du-se cu preponderenta prin mijloacele de expresie specifice acestui gen muzical, muzica lui Oschanitzky transfera anumite motive venite din muzica traditionala romaneasca catre miezul arhetipal al folclorului universal, executand cu forta unei inspiratii mereu proaspete, printr-o scriitura ce transcende vremurile, drumul inapoi catre ascultatorul subjugat de naturaletea si densitatea muzicii.
Trecand prin regiuni ale muzicii universale extrem de vaste, discursul lui Richard Oschanitzky ne infatiseaza o forta de cuprindere si de aprofundare ce aminteste de cultura vechilor enciclopedisti ai Renasterii. Cu nimic exagerate, aceste constatari se arata cu generozitate oricarui curios in a asculta aceasta muzica. Sondarile in abisul armonic al stilului latino-jazz ale Suitei Barvolento, eclectismul Variatiunilor '71, trimiterile spre muzica contemporana sau "barocul ca stare", asa cum s-a intiparit in memoria afectiva a copilului de 16 ani care scria versuri in germana si romana si stapanea - fara a urma vreo scoala anume - elemente importante ale tehnicii compozitiei si care transpar in parafrazarile bachiene, sunt doar cateva din colectia de exemple din care este compus acest prim volum de autor editat de Estefan Production in coproductie cu Societatea Romana de Radiodifuziune.
Compuse si inregistrate in perioada de dezghet ideologic dintre anii 1965 si 1975, aceste piese constituie o imensa bucurie chiar si pentru ascultatorul nu foarte antrenat cu acest tip de sinteza. Patrunsa de o lumina proprie unei bogatii spirituale fascinante, aceasta muzica entuziasmeaza atat la capitolul interpretarii, cat si la cel al tehnicilor de inregistrare. Pe langa marii muzicieni mentionati la inceput, pe acest CD se mai pot asculta evolutiile de inalta clasa ale vocalistelor Ileana Popovici si Puica Igirosanu, cele ale flautistului Titus Muntean, saxofonistilor Bogdan Cavadia, Stefan Berindei, Alexandru Imre, basistilor Johnny Raducanu, Wolfgang Guttler, bateristilor Ion Cristinoiu, Adrian Ciceu, Eugen Gondi, Vasile Ganea, Bob Iosifescu, la care se adauga Symphonic and Dance Orchestra a Radioului din Berlin, condusa de Gunther Blumhagen si Marea Orchestra din Leipzig condusa de Adolf Fritz Guhl. Si, desigur, pianistica inconfundabila a lui Richard Oschanitzky. Piesele cuprinse pe acest prim uluitor volum al colectiei merita, unele dintre ele, cate o carte de analiza scrisa separat. De aceea voi termina acest modest omagiu cu constatarile din titlu: ce mare bucurie ca a existat Richard Oschanitzky si generatia sa de muzicieni, ce imens pacat ca totul nu a mai continuat la fel de spectaculos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO