Ziarul de Duminică

Ce otrăvuri bea românul/ de Cosmin Savu

Ce otrăvuri bea românul/ de Cosmin Savu

Ce otrăvuri bea românul/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu

18.11.2011, 00:00 355

Romanul bea oricand, cu motiv sau fara. Bea de saracie sau atunci cand crede ca a dat norocul peste el. Bea inainte de munca, ca sa aiba energie, dar bea si pentru a se relaxa dupa program. Bea acasa sau in deplasare. Doua milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10 la suta din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si cu toate acestea, statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Si investeste la fel de putin in sanatatea oamenilor atinsi de viciu si de efectele acestuia. Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce in spitale sau programe de preventie.

Acum cateva luni, in Botosani au avut loc descinderi ale politiei, iar rezultatul lor parca nu a mirat pe nimeni. Piete, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votca si rom produse intr-un depozit clandestin de langa Manastirea Copauti. Modul de lucru era pe cat de simplu, pe atat de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpara lichid pentru curatat utilaje, alcool asa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome il transforma in tone de votca si rom - spun procurorii. Prim-procurorul Botosaniului, Cristian Popovici, stie cum astfel de substante ajungeau pe piata. Pentru a putea fi vandut fara accize, alcoolul etilic produs in scopuri industriale trebuie sa fie supus unor transformari in asa fel incat sa nu mai poata fi folosit pentru consumul uman. Numai ca in Romania este permisa o astfel de denaturare care nu numai ca nu altereaza proprietatile alcoolului, dar de multe ori il face mai atractiv pentru consumatori. "Practic un rom si o votca cu o concentratie de 22 la suta. Dintr-un litru de alcool etilic vandut ca dilusol rezulta 4 litri si ceva, 4 l jumatate de rom sau votca. Un litru de dilusol la producator era 5,75-6,25 in functie de perioada. Din informatiile noastre, vindeau si la negru si am si reusit sa probam o cantitate impresionanta vanduta in acea perioada, il vindeau la 10-11 lei per litru…"

Numai in 4 luni, anchetatorii au identificat o evaziune fiscala de cel putin 1 milion de euro. 1 milion de euro in 4 luni la un singur afacerist din Botosani. De fatada, acesta avea o macelarie, insa in spate macelaria vindea votca.

Cum este este posibil ca in 2011 romanii sa bea votca din lichid de curatat? Simplu, cu ajutorul statului. Lista substantelor care ar trebui sa transforme alcoolul etilic intr-unul impropriu consumului uman este discutabila. La Ministerul de finante, directorul pe probleme de legislatie, Claudiu Dragan, pare neputincios. "Legea a fost facuta pentru un operator economic, pentru operatorii economici pe care i-am crezut de buna credinata. In momentul in care devine un fenomen, modificam legislatia. Putem propune o modificare de legislatie." Nu ni se poate da un raspuns la intrebarea de ce nu a fost facuta o astfel de modificare pana acum, la fel de ce nu au fost consultati specialisti in chimie.

Mirosul de alcool este un miros destul de puternic, mai ales cand concentratia este semnificativa, aici eu stiu, 20-25%. Acest miros poate sa mascheze mirosul unor denaturanti. Fenolftaleina nu miroase. Aceasta solutie poate sa contina o substanta semnificativa de fenolftaleina, dar la miros nu pot sa o simt. Fenolftaleina in cantitati mai mari poate sa fie un purgativ, dar nu in cantitatile prevazute de Codul fiscal romanesc. Interesul este simplu, fiecare litru de alcool destinat consumului uman se accizeaza cu 7,5 euro. Alcoolul industrial are insa acciza 0! De aici si interesul pentru aceasta lista a denaturantilor. 7,5 euro in minus la bugetul statului inseamna 7,5 euro in plus in buzunarul vanzatorilor si asta pentru fiecare litru de alcool.

Nici macar nu era foarte greu sa se faca o lista serioasa, exista destule exemple in Europa. "In Marea Britanie - spune Ioan Calinescu, profesor univ. Chimie Organica - prin alcool complet denaturant se intelege un amestec care contine 10% hidrocarburi. In momentul in care pui 10% alcool in hidrocarburi, practic nu mai ai mijloc de a masca denaturarea. Ce inseamna hidrocarburile astea? Pot sa insemne inclusiv benzina sau alte hidrocarburi obtinute exclusiv din lemn, dar care inca o data schimba atat de profund gustul alcoolului, incat nu mai poate fi utilizat in obtinerea de bauturi."

Si alte substante din codul fiscal lasa loc de interpretari. De exemplu uleiul de menta sau lavanda. Legiuitorii parca s-au gandit la papilele gustative ale consumatorilor si nu la evaziunea fiscala!

Naivitatea cu care reprezentantul ministerului de finante ne raspunde la intrebari este invers proportionala cu buna credinta a producatorilor de alcool. In urmatoarea perioada de timp, lista va fi probabil revizuita. Si totusi au trecut 21 de ani si nimeni nu si-a pus pana acum aceasta problema. "Nu poti sa scoti actul normativ de modificare a codului fiscal sau a normelor de aplicare doar de pe urma unei simple propuneri sau de cate ori vine cineva cu o idee de imbunatatire a legislatiei - spune Vasile Aonceoaiei de la Garda Financiara. Ele se cumuleaza, din cauzistica, din practica, se emite dupa aceea un act normativ."

Reprezentantii organizatiilor patronale din zona alcoolului sunt si ei ingrijorati de ceea ce se intampla pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO